Новата карта на забавленията е създадена по партньорски проект на община Добричка и румънската Хършова, съобщиха от двете администрации на пресконференция днес. Инициативата ползва финансов ресурс от 1 410 770 евро по Програма "Interreg - V-A Румъния-България 2014-2020 г.", съобщава БТА.

Първа спирка на отсечката за приключенски туризъм са скалните манастири - едни от най-старите в Европа, възникнали в периода на ранното християнство в каньона на Суха река. Морските дълбини край нос Калиакра и легендата за митичния Лизимах, скрил някъде на скалистия бряг несметно съкровище, ще привличат търсачите на силни преживявания. И край Тюленово туристите ще могат да се включат в обучения по морски риболов, скално катерене, подводно гмуркане, да наблюдават в района птичия свят. Румънската част на маршрута ще привлича приключенците с делта- и парапланеризъм, конна езда, парашутизъм, пещернячество и още много изпитания.

За гидове по четирите маршрута, сред които са и "Религиозна Добруджа", "Местна храна и музика", "Културно-етнически маршрут", са обучени 20 българи и румънци, съобщи координаторът на проекта Галина Митева.

В рамките на проекта е изготвена обща стратегия за развитие на културния туризъм, който да съживи трансграничния регион, модернизирана е културната инфраструктура с ремонта на две читалища, добави заместник-кметът на община Добричка Румяна Иванова.