Заради ковидкризата и ограниченията в съседните страни, тази година повече българи са избрали да почиват по родното Черноморие. От Водноспасителната служба към БЧК съветват как да направим почивката безопасна, съобщи БНР.

Голяма част от българите, които са избрали да почиват у нас, са предпочели курортите по Южното Черноморие, докато Северното е предпочетено от румънските и полските туристи.

Директорът на Водноспасителната служба към БЧК Антон Налбантов казва още, че плажовете у нас са около 200, като половината от тях се охраняват.

Няма ограничения, които да забраняват посещаването на неохраняемите, но вниманието на хората трябва да е повишено при къпане и плуване в морето.

Дежурствата на спасителите на охраняемите плажове е от 8.00 до 18.00 часа.

"Когато морето е неспокойно или пък има морски течения тези плажове са рискови, тъй като при възникване на инцидент няма кой да се притече на помощ. Доста от българите предпочетоха това лято да летуват на нашето Черноморие с оглед на сложната обстановка в съседните нам южни съседки най-вече по отношение на коронавируса", коментира Налбантов.

По неофициална информация от началото на летния сезон инцидентите с фатален край са около 10-15.

"С навлизането на месец август започват климатичните промени, започват да духат малко по-силни ветрове, при влизането в морето не е препоръчително да се плува сам, особено навътре в морето, плува се успоредно на брега и в група", отбеляза още Антон Налбантов.