Пътешествие през ледената пустиня, поставило 6 рекорда на Гинес. Това е последната приключенска мисия на Стефан Иванов, която завърши успешно. Той се завърна от експедиция с гребна лодка, наречена "Мисията на Шакълтън".

"Като че ли Антарктида беше друга планета за нас. Имаше феномени, с които не бях свикнал. Светлината не слизаше от хоризонта - ден и нощ", сподели Стефан Иванов пред БНР.

Снимка: NeverestOceanRow

"Успяхме да видим косатки, тюлени, пингвини, албатроси. Много дива природа. Огромни глетчери, безброй ледници." Иванов сравни айсбергите с различни познати ни предмети, но в огромен размер - например "парче торта, но с размера на стадион". Докато екипажът бил там, видели как се откъснал  огромен айсберг, с размер два пъти колкото Ню Йорк, а в българската база на Антарктида ги посрещнали "като кръвни роднини" и ги нагостили с български гозби.

"Труден маршрут. Неслучайно много хора и кораби изпитват затруднения да се придвижват в този район. Има много непредсказуеми ветрове", разказа още приключенецът в предаването "Хоризонт до обед".

Снимка: NeverestOceanRow

В лодката е имало шестима гребци. Организаторът на експедицията бил исландец с над 40 рекорда на Гинес. В екипажа са били още двама американци - спортисти, шотландец с други гребни експедиции зад гърба си и австрийска състезателка по гребане и ветроходство, която работи в австрийската армия. Някои от предизвикателствата, с които се сблъскали, били хипотермията и преминаването през пролива на Дрейк.

Снимка: NeverestOceanRow

"Тази метална 20-метрова яхта, която тежи 40 тона, беше като танк, който се движи по неравен терен. Все едно се сблъскваш с твърд предмет като айсберг. Трябваше да навигираме между айсбергите на слалом", описва срещите им с вълните Стефан Иванов.

Сред рекордите, поставени от експедицията, е най-бързият полярен преход с гребна лодка.

Мисията на експедицията Стефан Иванов дефинира с обявяването на допълнителни морски защитени зони около Антарктида. За целта е пусната петиция, подкрепена с повече от 1600 подписа, която все още е активна.

Снимка: NeverestOceanRow