Истанбулски съд е наредил вчера ограничаване на достъпа до сайта за онлайн туристически резервации Booking.com, съобщава ТАСС, като се позовава на телевизионния канал Хабертюрк.

Телевизията уточнява, че решение за фактическо блокиране на сайта трябва да вземе турският регулатор - Съветът за информационни технологии.

В съответствие с приетата процедура след решението на съда на адреса на Съвета за информационни технологии трябва да постъпи официално нареждане за блокиране на сайта. Засега свободният достъп до Booking.com от Турция все още е открит.

Съдът е произнесъл това решение във връзка с иск на Асоциацията на туристическите агенции в Турция /TURSAB/, която смята, че Booking.com нарушава закона за конкуренцията, а от дейността му страдат местните туристически агенции. Адвокати на асоциацията уверяват, че ако блокирането на сайта влезе в сила, направените по-рано чрез този сайт резервации на хотели в Турция няма да бъдат анулирани и клиентите ще могат да се настанят.

В средата на януари Booking.com бе глобен от Съвета по въпросите на конкуренцията в Турция с 680 хиляди долара за нарушаване на закона за конкуренцията. Решението на турския регулатор бе взето във връзка с обещания от сайта Booking.com за предоставяне на "гаранция за най-добра цена". Тази фраза фактически стана главно рекламно мото на турския отдел на Booking.com, но според експертите от съвета, то нарушава правилата на пазарната конкуренция, според които компанията не може еднозначно да твърди, че нейната стока е "най-добрата". Съветът по въпросите на конкуренцията бе сезиран от Асоциацията на туристическите агенции в Турция.

Booking.com е един от най-големите световни сайтове за онлайн резервации на хотели. В Турция действа отделен филиал на тази холандска компания и той е сред лидерите на местния пазар, като предоставя по-гъвкава система за резервации в сравнение с услугите на редица турски туристически агенции и нерядко и на по-ниски цени.