Морският курорт Кушадасъ, който се намира на брега на Егейско море, е известен на много българи, тъй като според статистиките се посещава най-много от български туристи през летния сезон, който тук започва от месец април и продължава докъм края на октомври.

Малко известен факт е, че в Кушадасъ живеят най-много чуждестранни граждани, които са рeгистрирани в административния окръжен център Айдън, към който спада Кушадасъ, съобщи БТА.

По данни на областната Дирекция по миграцияta в Айдън в окръга са регистрирани /с уседнало местожителство/ граждани на 118 държави. Близо половината - 42,12 на сто, са от европейски държави, 18,55 на сто - от азиатски страни, а също от Близкия изток, Африка, Америка и Австралия.

Първенството по заселили се в окръга чуждестранни граждани държи Кушадасъ, където живеят 4 324 чужденци, следват Дидим, Ефелер, Назилли, които също са популярни морски курортни селища.

Окръжният център Айдън е предпочитан за живеене от англичаните, по този показател Айдън е на първо място сред всички окръжни градове в Турция.

Граждани на 23 арабско говорящи държави също живеят в Айдън.

А през учебната 2021-2022 година в университета "Айдън Мендерес" в града от регистрираните общо 652 студенти, близо половината са от други държави. Най-много - 132 - са от Азербайджан, а 40 студенти са от България.

В окръжния център Айдън са регистрирани 8505 сирийци, които се намират под временната закрила на турската държава. А в миграционния център за обратно връщане се намират около 6000 нелегални мигранти.