Франция разстила червен килим за държавното посещение на британския крал Чарлз Трети в един от най-величествените и емблематични си паметници - Версайският дворец, който празнува своята 400-годишнина, съобщава АП, цитирана от БТА.

Тридневното посещение на крал Чарлз и Камила в Париж и Бордо, което започва в сряда, включва грандиозна вечеря във Версай в присъствието на над 150 гости в Огледалната зала.

Снимка: БТА

Това се случва в момент, когато Версайският дворец току-що отвори за посетители галерията, която проследява историята му - от неговото създаване му като скромна ловна хижа през 1623 г. до ключовите дипломатически събития от миналия век - включително посещенията на предшествениците на Чарлз.

От кабинета на френския президент Еманюел Макрон обявиха, че вечерята в сряда повтаря държавното посещение на кралица Елизабет Втора през 1972 г., когато тя е била посрещната в двореца от президента Жорж Помпиду. Според канцеларията на Макрон крал Чарлз е харесал идеята да тръгне по стъпките на майка си.

Елизабет Втора е посещавала Версайския дворец и през 1958 г. и 10 години преди това, когато все още не е кралица.

Катрин Пегар, която е начело на управата на Версайския дворец, похвали "безкрайната история" на комплекса, която "включва посещения на френски деца, които идват във Версай с класовете си, както посещения на кралски особи или туристи, които пристигат от Азия и са по-малко запознати с историята".

Снимка: БТА

Обикновено изпълнена с хаотична тълпа от снимащи се туристи от цял свят, Огледалната зала ще бъде затворена за посетители в сряда, за да се подготви за кралския банкет. Все още не са предоставени подробности за менюто, но френското президентство заяви, че то ще бъде възможност да се демонстрират културните и гастрономическите постижения на Франция.

Посещението на Чарлз Трети ще стане част от дългата история на двореца, започваща от крал Луи XIII, през Френската революция и стигаща до съвременността, която е представена на приземния му етаж в новооткритата Галерия за историята на двореца.

Галерията разполага с 11 зали, всяка от които е тематична и до голяма степен хронологична, представяйки над 120 произведения, чиято цел е да дадат на посетителите от цял свят непосредствена представа за сложната история на двореца. Тя обединява наскоро придобити творби заедно с картини и произведения на изкуството, които в дълго време са останали невидими, тъй като са били в хранилище, както и други, които сега са преместени и по-добре презентирани.

Лоран Саломе, директор на Националния музей на двореца Версай и Трианон, уточни, че изложбата включва голям брой шедьоври. Някои творби произхождат от първоначалния вариант на двореца и неговите градини при великия строител Луи XIV, който решава да разшири ловната резиденция на баща си.

Това е "история, създадена не само от един монарх, това е и огромен екип от художници - и то най-великите художници. Хубавото на абсолютната монархия е, че може да събере всички най-добри творци на едно и също място", подчертава Саломе.

Днес дворецът има 2300 стаи, разположени на площ от 63 154 кв. м.

Историческата галерия дава възможност да се открият и любопитни детайли от живота на двореца - като някои пана от "китайската стая" на кралица Мария Лешчинска, съпруга на Луи XV, които тя отчасти сама е нарисувала.

В последните стаи посетителите могат да видят прочутото бюро, на което е подписан Версайският договор от 1919 г., с който официално се слага край на Първата световна война, както и снимки и видеоархиви на държавни глави и кралски особи, почетени в двореца през XX век.

"Идеята е също така да покажем, че е налице една постепенна трансформация на палата Версай, който винаги е оставал жив през вековете, от създаването му до наши дни", подчертава Саломе.

Снимка: БТА