Днес е забранено придвижването в горските райони на Халкидики поради висока опасност от пожари, предаде гръцката телевизия Скай, цитирана от БТА.

По-конкретно забранените райони обхващат гористите местности в общините Касандра, Ситония, Аристотели и Полигирос.

Забраната е от 07:30 часа днес до 07:30 утре сутрин, но подлежи на удължаване в случай, че мерките за безопасност налагат подновяването ѝ. Тя важи както за пешеходци, така и за превозни средства. Нарушителите се наказват с глоба от 300 евро.

Междувременно националната телевизия ЕРТ предаде, че опасността от пожар е много висока в девет области на страната, сред които и споменатия регион на Централна Македония в Северна Гърция.

От метеорологичните служби прогнозират много силни ветрове до средата на месеца, като днес температурите ще достигат до 35 градуса в столичния район Атика и до 33 градуса в северните части на страната.

Медията информира също за пожар, който е избухнал вчера следобед край Триполи в Централен Пелопонес. Ситуацията към момента е овладяна, като на мястото се намират 92 пожарникари с 14 превозни средства и 6 пешеходни екипа, а при изгрев слънце в потушаването на пламъците са се включили и летателни средства.

За предизвикването на пожара е заподозрян 29-годишен мъж.

Гръцките власти напомнят на гражданите в случай на възникнал пожар незабавно да се свържат с противопожарните служби в страната на номер 199.