Онова, което наричаме роза, под друго име би ухаело също толкова сладко, казва Уилям Шекспир. Великият драматург от Стратфорд е сгрешил. Имената имат значение.

Правителствата по света неотдавна преименуваха стотици градове, села, улици, планини и национални паркове, а в процес на промяна са още. Местата променят имената си по различни причини: за да заличат опозорен лидер или да почетат нов; за да дадат знак за ново начало или да поправят минали грешки. Тези промени обаче винаги са обезпокоителни, а често и противоречиви.

Снимка: iStock by Getty Images

В някои случаи цели нации сменят имената си. Миналата година Турция официално се превърна в Türkiye. Промяната на името беше предизвикана, поне отчасти, защото се предполага, че президентът Реджеп Тайип Ердоган не харесва асоциацията на страната му с птицата със същото име. През 2018 г. африканската държава Свазиленд отпразнува 50-годишнината от независимостта си от Великобритания, като промени името си на Eswatini, или "земя на народа Свази" на езика Свази.

Когато става въпрос за промени в имената обаче, най-многолюдната държава в света, Индия, се откроява. През последните няколко десетилетия тя замени колониалните и мюсюлманските имена с хиндуистки. Мадрас стана Ченай, Калкута - Колката, Бангалор - Бенгалуру, а Аллахабад - Праяградж. Индийският министър-председател Нарендра Моди неотдавна намекна, че скоро страната може да получи ново име: Бхарат - санскритското и хинди име на Индия. На неотдавнашната среща на Г-20 в Ню Делхи Моди седна зад табела с надпис "Бхарат" и покани гостуващите високопоставени гости на банкет, организиран от "президента на Бхарат".

Снимка: Getty Images

"Пробният" балон на Моди все още не е отлетял много далеч и нищо чудно, пише BBC. Промяната на официалното име на една нация не е нито лесна, нито евтина процедура. Страната трябва да изпрати официално уведомление до Организацията на обединените нации и да се посъветва как да изпише новото име на шестте официални езика на международния орган. След като бъде одобрено, служителите на ООН регистрират новото име в базата данни на Световните географски имена. Знаците, военните униформи, официалната валута, правителствените бланки - и други - също трябва да бъдат променени.

Темпото на смяна на имената може и да се е ускорило, но това не е ново явление. Местата са променяли имената си, откакто съществуват места и имена. Преди V век Париж е известен като Лутеция, което е остатък от римско време. Преди 1665 г. Ню Йорк е бил Ню Амстердам. За известно време, от 1793 до 1834 г., Торонто е известно като Йорк. Преди 1868 г. Токио се е наричал Едо. И в може би най-известната промяна на името в историята, през 1930 г. Константинопол става Истанбул, което вдъхва гордост на турците.

Снимка: iStock by Getty Images

Но защо имената на населените места са важни? За новите независими държави, които се надяват да се дистанцират от болезненото колониално минало, промяната на името обикновено е първата стъпка. Когато британската колония, известна като Златния бряг, получава независимост през 1957 г., тя веднага променя името си на Гана. С ускоряването на деколонизацията през 70-те и 80-те години на ХХ в. се наблюдават множество промени на имената - от Цейлон, който се преименува на Шри Ланка (1972 г.), до Горна Волта, която става Буркина Фасо (1984 г.).

И докато някои промени на имената са драматични, други са измамно фини. През 2018 г. Македония промени името си на Северна Македония. Това може да изглежда като малка, почти незначителна промяна, но не е така. Промяната сложи край на продължилия десетилетия спор с Гърция, която има регион със същото име, и проправи пътя на Северна Македония към НАТО, пише още BBC.

Малцина македонци обаче използват новото име и това повдига философски въпрос: ако една държава промени името си, но никой не го произнася, то наистина ли е променено? Много виетнамци все още наричат Хошимин Сайгон, а много индийци все още наричат Мумбай Бомбай. Писателката Лия Мехта е сред тях. "Аз и моето поколение наистина се противопоставихме на промяната на името", казва тя. "Нямаше смисъл." Когато казва, че е от Бомбай, неизбежно някой добронамерен чужденец отговаря: "Да не би да имаш предвид Мумбай?" Индийците обаче никога не я "поправят", казва тя. Самият град изглежда противоречив по отношение на своята идентичност: и до днес в Мумбай се намират Бомбайската фондова борса и Бомбайският върховен съд.

Или разгледайте случая с Чехия. Това е новото име на Чешката република, прието през 2016 г. Според някои чешки служители то е по-красиво и изразително. "Не е добре, ако една държава няма ясно определени символи или ако дори не казва ясно какво е нейното име", заяви тогавашният външен министър Лубомир Заоралек пред Чешката информационна агенция. Някои чехи обаче се опасяваха, че новото име твърде много прилича на руския регион Чечня. "Не знам кой е дошъл с такава глупава идея", казва бившият министър-председател Андрей Бабиш пред Wall Street Journal през 2020 г.

Снимки: istock getty images

Не е изненадващо, че намираме тези промени за толкова тревожни. Имената на местата осигуряват това, което германците наричат Heimatsgefühl - чувство за принадлежност и привързаност към родния край, и всяка заплаха за идентичността е проблем. "Умишлената промяна на историческо име на място е драматичен акт, който е много вероятно да доведе до спорове и несъгласие", пише антропологът Томас Ериксен в JournalOsla.

За добро или лошо, имената на местности са свързани с историята. В продължение на почти четири века американският щат Роуд Айлънд е бил официално известен като "Щатът Роуд Айлънд и плантациите Провидънс". През 2020 г. жителите гласуват за промяна на името просто на Роуд Айлънд. Старото име, казва сенаторът на щата Харолд Метс, "носи ужасяващ оттенък, когато се вземе предвид трагичната и расистка история на нашата нация". Министерството на вътрешните работи на САЩ наскоро създаде Работна група за дерогиращи географски имена. Тя преименува стотици езера, потоци и планински върхове, които съдържат думи като "squaw" - обиден термин за жените от коренното население на Америка. В Нова Зеландия се появиха призиви за официална промяна на името на страната на Aotearoa, или "дълъг бял облак" на маорски език.

Някои места не променят толкова имената си, колкото ги разширяват. Зашеметяващото образувание от пясъчник в централната част на Австралия преди е било известно като Айерс Рок, но сега официално се нарича Улуру/Айерс Рок, за да отрази духовното му значение за аборигените.

Снимка: Voyages Indigenous Tourism Australia

Понякога имената на местата се променят по по-нетрадицинни причини. През 1999 г., в разгара на дотком балона, градчето Халфуей, Орегон, официално променя името си на Half.com, кръстено на стартъп за електронна търговия. (Експериментът продължава само една година.) През 2011 г. австралийският град Спийд за кратко променя името си на СпийдКилс, за да повиши осведомеността за пътната безопасност.

Старите имена имат свойството да се променят. След като през 1624 г. пожар унищожава голяма част от Осло, крал Кристиан IV настоява новоизграденият град да бъде наречен Кристиана в негова чест. Никой, освен кралят, не харесва новото име и през 1925 г. Осло отново става Осло. През 1914 г., в началото на Първата световна война, руският град Санкт Петербург става Петроград. След това, през 1924 г., за кратко е преименуван на Ленинград в чест на Владимир Ленин, преди да се върне към първоначалното си име през 1991 г.

Снимка: iStock by Getty Images

Когато става въпрос за сръчност в промяна на името, Казахстан е по-добър от всички. През последните шест десетилетия столицата на държавата е сменяла имената си пет пъти. През 1961 г. Акмолинск, руски военен аванпост, става Целиноград, след това Акмола, а през 1998 г. - Астана. Десетилетие по-късно градът е преименуван на Нур-Султан, в чест на отиващия си президент Нурсултан Назарбаев - но през 2019 г. се връща към името Астана.

Живеем в географски променливи времена. Световните карти трябва да се чертаят и разчитат много внимателно оттук нататък, обобщава BBC.