„Това е уникален музей с големината на държава”, рекламират Ал Ула – новия туристически хит на Саудитска Арабия, домакините. Разбира се, такова сравнение е преувеличено, защото площта е под 1000 квадратни километра. Естествено, това е почти 500 пъти повече от територията на Монако, но пък 111 пъти по-малко от нашите предели.

Но комбинацията от атракции наистина звучи забележително: лунни природни пейзажи на каньони, пустиня, скали с невероятно изваяни от вятъра форми, пръснати между тях; оазис, където могат да се намерят останки от всички цивилизации в Близкия изток през последните 7000 г. – най-древната, римската, арабската; някои грамадни оцелели по чудо през хилядолетията монументи буквално насред нищото върху набраздените пясъци; развъдник за леопарди, където се възражда изчезващата местна порода на тези благородни котки.

В същото време суперлуксозен курорт, изграждан по проект на най-знаменития световен архитект Жан Нувел, който е толкова ВИП, че за да не скучаят клиентите му, кани звезди като Андреа Бочели да ги разнообразяват в неговата концертна зала, която е произведение на изкуството.

А всеки готвач е минал подготовка не къде да е, а в прославеното френско училище по висша кулинария „Феранди” в Париж. Точно там този месец саудитците представят проекта си като „Чудото на Арабия”. И не в коя да е сграда, а в Института за арабския свят – приказното творение на същия Жан Нувел край бреговете на Сена. Париж ще се радва на експозицията до януари догодина. Френският елит е впечатлен от онова, което се представя като „Най-големия жив музей в света”.

За да помогне на богатото на петрол ислямско кралство, ЮНЕСКО направи допълнителна реклама на Ал Ула, като даде на този резерват статута на част от Световното наследство. Не като природен, а като исторически символ на човечеството. Мястото се намира на 200 км от Медина и саудитците инвестират в него огромни пари, за да го превърнат в най-модерния комплекс за екотуризъм на планетата. До края на тази година очакват 400 000 гости, а след 15 години вече да са се умножили до 2 000 000 туристи. За които, естествено, е построено свръх модерно летище.