Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Отзиви » Шотландия » Единбург » Хостел

Красивият град Единбург

Октомври 2005  Автор: zizkata1980

Градът носи името на своя основател принц Един. Единбург е град - мечта, град - история, град - изкуство. ВСИЧКО В ЕДНО! Разположен е на северния бряг на залива Фърт ъф Форт и една от големите световни туристически дестинации.


Както повечето западни градове, всички пресечки по дължината на "главната" са под прав ъгъл и  човек се чувства като хванат в средновековен лабиринт от сокаци; иначе градът е рационално планиран и застроен. Въпреки че е толкова на север колкото и руската столица - Москва, Единбург се топли от влиянието на Гълфстрийма от юг, но и почти непрекъснато го брули атлантическият вятър от север.


Застиналата лава е образувала Хълма и по-ниското скалисто плато "Тронът на Артур", а от глетчерите е останала голямата морена, върху която са скупчени живописните многоетажни къщи, опасани с почти разрушената вече градска крепостна стена. Крепостта и замъкът на Хълма са уникалната емблема на Единбург, а всеки ден в един часа след пладне оттам отеква оръдеен изстрел, но не от "старата Мег" от XV век, прибрана сега във Френския зандан (където са оковавали военнопленници от войните с Франция) точно под Голямата зала, където в началото на XVII век е заседавал и шотландският парламент.
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ