Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Отзиви » Австрия » Залцбург » Залцбург

Залцбург – градът на Моцарт и на солта

Ноември 2008  Автор: elliimp

Залцбург е един от градовете, които привличат най-много туристи. Той е най-старият град на територията на днешна Австрия. Център на производството на сол, малкият град, разположен на река Залцах (солената река), е спечелил уважение и сред бароковите хубавци на Европа. Разположен е в подножието на Алпите, между Бавария и Тирол, от двете страни на река Залцах. Патрон на града е монах на име Рупърт, който през VIII в. основава в стръмните скали манастира"Свети Петър" и християнизира населението. През 798 г. градът става един от десетте главни градове на Европа. Името на града означава Замък от сол. В началото на 17 век архиепископ Волф Дитрих от Райтенау оформя града като идеален и представителен град, което дава характерен облик на сегашния „Стар град“.

Моцарт е на особена почит тук. Навсякъде. Освен къщата-музей и паметника, туристите си взимат за спомен от “соления” град известните бонбони Моцарткугелн, създадени през далечната 1890 година от Паул Фьорстер. Тук се провежда и ежегодният Залцбургски музикален фестивал с най-скъпите билети в света и с най-силно присъствие на финансово-политическия елит. С право Залцбург е наричан “градът на Моцарт”, защото тук е роден великият композитор. Малцина обаче са онези, които знаят, че “соленият град” е родно място и на всепризнатия диригент Херберт Фон Караян.
Ако отидете в Залцбург, не трябва да забравяте, че тук се намира най-старият тунел в Австрия — Зигмундстор (Sigmundstor), който свързва Стария град с градската част Риденбург (Riedenburg) и има дължина от 131м. Тук е и най-голямото запазено историческо укрепление в Централна Европа (Festung Hohensalzburg) Крепостта Хоен Залцбург; най-старият средновековен напоителен канал в Централна Европа Almkanal; най-старата запазена зъбчата железница в света (Reißzug).

Днес животът в Залцбург е спокоен, като в отминали времена. Дворецът “Мирабел” с прекрасните си градини, тясната, но световноизвестна, уличка Гетрайдегасе, Катедралата, площадът на Моцарт са само част от нещата, които са задължителни за едно посещение в Залцбург. Но освен живописните средновековни улички и изящни дворци, тук все още можете да се потопите в отминали вече времена, като изпиете чаша ароматно кафе и похапнете вкусна торта в най-старото кафене, създадено през 1705 г. “Томасели”. Също в самото сърце на града може да поиграете шах с огромни фигури на площада до катедралата. А когато се изморите от разглеждане, може да се отбиете в един от многобройните великолепни ресторанти, където ще ви предложат халба свежа местна бира. Ако пък сте любители на спорта, може да отидете на футболна среща на местния представител отбор Ред Бул Залцбург. Независимо колко време ще останете тук, изборът от места за посещение и забележителности и голям. А ако не успеете да видите всичко, не се тревожете – от София до Залцбург километрите са точно 1308.ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ