Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Отзиви » Чехия » Тепла » Прага-Карлови Вари-Тепла

Манастирът в Тепла – топлина в сърцето на Европа

Ноември 2008  Автор: pavlina2007

Тесен асфалтов път минава през ожънати ниви с пръснати цилиндрични бали, катери се по невисоки хълмове или се муши през дъбови гори и така - 180 км от столицата Прага право на запад. Докато внезапно спре пред вратите на луксозен хотел в бароков стил, който се оказва само брънка от един съживен и дълбоко дишащ организъм – манастирът Тепла.

Дебела триметрова стена с дискретни наблюдателници опасва няколкото квадратни километра, където са разположени манастирските владения. Зад нея се крият чудеса, които трудно можем да си представим, че съществуват тук - сред това равно поле, на 50 км от границата с Германия.
Модерният хотел предлага стаи с огромни джакузи, заседателни зали за конфиденциални срещи на богати фирми и специално крило, украсено със статуи и антики - за техните ръководители. Но когато стъпиш във вътрешния двор, търкаш очи от изненада. Сякаш изневиделица израстват две кули-близнаци, до ушите прониква музика на орган, монах в бяла одежда ситни покрай зелената морава. Попаднал си в свят, чуден и непознат, в който можеш да надникнеш само през ключалката. Другият начин е да останеш и да се заселиш там.

В света на ордена на Премонстратите.
Техен е манастирът, техни са всички богатства, струпани в сърцето на Европа – на един-два километра от градчето Тепла, където минава едноименната река. Този така неизвестен днес орден е основан през 1120 г. от Норберт фон Ксантен във френската долина Премонтре, откъдето носи и името си. Идеята на Ксантен била да създаде независим орден, където монашеската дейност се допълва с апостолска. Основна мисия на ордена била богословието, почитане на Светото Причастие и Дева Мария и апостолско покаяние.
По това време в Бохемия се намерил човек, готов да посвети себе си и богатствата си на тази кауза. Това бил благородникът Хрозната. Прогресивен за времето си човек, той през 1193 г. започнал строежа на манастира и отишъл чак до папата в Рим, за да узакони влизането си в редиците на премонстратите. Но после бил хванат от рицари и предпочел гладна смърт, вместо да се откаже от вярата си. Затова през 1897 г. е обявен за светец и оттогава всяка година на 14 юли се чества неговият ден.
А колко пъти през тези осемстотин години съдбата е изоставяла обитателите на манастира? Колко пъти неговият възход е следван от разрушения и упадък?
...След монаха в църквата влизат смирено няколко жени и мъже, бременна жена с двете си деца. Те са тук заради редовната следобедна служба. Хорът запява.
Човек може да завиди на тези хора, които не са аристократи и висши сановници, но имат всекидневен достъп до този духовен разкош и богатствата, оживели през вековете. Както и на немските и австрийските туристи, които всеки уикенд прескачат до Тепла. Може би се чувстват тук като у дома си? Нищо чудно, нали Бохемия е била част от Австро-унгарската империя.

Миряните и послушниците
Премонстратите първи в света осъществили идеята за сътрудничество между миряните, които живеят извън манастира, но разделят всички радости и несгоди с послушниците. По всичко личи, че този ред е помогнал на Ордена да оцелее като самостоятелна единица и да се самоиздържа. В многобройните постройки е имало място и за монасите, и за градинаря, хлебаря и месаря. Днес в подземията, където вероятно се е пазело месото и бъчви вино, стърчат само ръждясали куки, забити в тавана, от които се стичат студени капки вода. А местните рибари продължават да вадят големи шарани от езерото, както преди няколко столетия.
Двеста години след създаването си манастир бил напълно обезлюден от чума през 1380 г. След това в областта се настанили германски заселници, после идват атаките на хусите, докато манастирът отново благоденства под управлението на немския владетел Сигизмунд Хаусман (1458-1506).
По време на Реформацията настъпват тежки времена. Ограбен по време на 30-годишната война, а през 1659 г. кулата му е изгорена. Докато през 17-18 век той отново се издига от пепелта и достига пълната си сила не само като духовен, но и образователен център. Тогава монасите насочили усилията си главно към развитието на науката и образованието. Те основали много училища в областта. Библиотеката се разраства, както и колекцията от минерали, открива се кабинет по физика. Орденът успял да привлече известни педагози и учени на 18-19 век, включително и Карел Унгар, първият директор на библиотеката на пражския университет и Ян Длабак, известен историк по изкуствата.
Хризостомус Пфрогнер, бивш ректор на пражския университет и професор по църковна история, превърнал манастира в център на науката. Той построил и първата минерална баня при световно-известните извори на Мариенбад. По-късно започва усилено строителство - обори, оранжерия и френска градина, мелница, инсталирали и телефонна връзка.

Средище на християнството, изкуствата и науките
...Църковната врата загатва само за дълбоки старини, но не и за факта, че е най-старата сграда в цялата местност, и въпреки това, най-добре е запазила първоначалния си вид. Само през 17 век нейният вътрешен интериор от романо-готически е преобразен в бароков. Мрамор, злато и стенописи сближават тази историческа и религиозна съкровищница с най-добрите световни образци. Орган, два олтара. Зад втория се пази саркофага на Хрозната.
Тесен коридор, достъпен само за божиите служители, води до втория етаж, където се намира библиотеката. Тя е втора по богатство в Чехия. Основната зала е дълга 24 м и пази над 100 000 тома. Тук се съхраняват стотици хиляди ценни книги, 700 ръкописи на всички европейски езици, като най-старият е от 9 век – на латински и старонемски. От 1 400 г. датира едно от нейните съкровища – преводът на Стария завет на немски език. 40% от книгите са на латински. А бароковият интериор пази безценни стенописи от 18 век.
...Но защо в съседната постройка няма никой? И в тази до нея? Защо по стълбите се търкалят боклуци и стари хартии, мазилката пада, прокапва вода и от прекрасните стенописи са останали само бледи следи?! Никой не те спира в дълбоките подземия, които могат да се обикалят с джобно фенерче, не те предупреждава за тайните лабиринти, от които може би няма измъкване... Изкъртени плочки на пода, по стените, изтърбушени камини – сигурно мнозина са се надявали да намерят тук скрити съкровища...

Обруган, ограбен и опустошен.
По-голямата част от манастирския комплекс днес гние и мухлясва. Там, където някога е обитавал духът на знанието, днес кръстосват плъхове. Защото през 1945 г. чешките власти го затварят, национализират имуществото и превръщат манастира в ... казарма. Eдин от неговите най-лични служители - П. Херман Йозеф Тил (1914-1993 г.) е арестуван заедно с другите братя и изпратен в концентрационен лагер. 44 години по-късно, през 1988 г. той е избран с тайно гласуване за игумен на манастира. През 1989 г. е пуснат на свобода и държи първата служба.
Така започва нова страница от историята манастира. Орденът се връща във владенията си сякаш нищо не е било. Но колко средства са нужни сега за реставрацията на целия комплекс?
Днес, от стотиците мисии на ордена на премонстратите, пръснати по цял свят, са останали само 31, четири от тях са на територията на Чешката република. Вероятно съдбата им не е по-завидна, но във всеки случай е ясно, че управлението на ордена прави много за събиране на средства за възстановяване на този паметник на културата и историята. Асоциацията на приятелите на манастира Тепла има много приятели, включително политици, духовници, граждани. Защото това съкровище всъщност няма националност и етническа принадлежност. То е на всички, които са готови да му се радват. И все пак се иска доста вяра и търпение, за да повярваш, че някога манастирът ще възвърне пълния си блясък, ако не като манастир, то поне като исторически и културно място.

Павлина Михайлова
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ