Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Отзиви » Гърция » Волос » Волос - градът на аргонавтите

Волос - градът на аргонавтите

Септември 2008  Автор: aurora_np

Волос - градът на древните аргонавти се намира на източното крайбрежие на Гърция, в подножието на планината Пилио. Град Волос е голямо пристанище, много от фериботите минават през него пътувайки за голяма част от островите на Гърция.
Градът е основан в средата на 19 век, и сега със своите около 71 000 жители,е приятно оживен град с прекрасна крайбрежна ивица.
Според митологията Езон бил пълноправния цар на древногръцкия град Йолк, но брат му Пелий узурпирал трона. Пелий изпратил синът му Язон и аргонавтите в далечна Колхида да донесат златното руно. Аргонавтите минали през много премеждия. Язон и Медея, дъщерята на колхидския цар се влюбили и с нейна помощ аргонавтите откраднали златното руно… И днес кварталът до пристанището на Волос вероятно още помни стъпките на “похитителите на златното руно” и главната му улица носи името “Пътят на аргонавтите”. А планината Пилио, в чието подножие е разположен града се слави като “жилището" на кентавъра Херон и древногръцките митични герои Язон и Ахил.
На около 1-2 км от изхода на сегашен Волос някога се е намирал древния град Йолк. При разкопките тук са открити 2 минойски дворци.
Посещавайки Волос може да се съчетаят доста неща - от шопинг-тур по изпълнената с магазини на известни марки главна търговска улица до приятен следобед на плажната ивица.ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ