Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Отзиви » Турция » Айвалък » Буюк Берг Хотел

Хубава почивка, но емоциите липсваха

Септември 2008  Автор: s.harizanov

Привет колеги пътешественици :) Миналата година бяхме в Гърция на почивка, изкарахме си чудесно на Халкидики. Трето лято вече избягваме нашето черноморие, за причините на този бойкот предполагам се досещат всички,четящи и пишещи в този сайт. Та решихме това лято да почиваме в Турция, от приказка на приказка се стигна до решението ни да изберем курорта Саръмсаклъ в близост до красивото градче Айвалък на Егейско море. Дванадесет дневен Олинклусив на много прилична цена в тризвездния Буюк Берг Хотел к`во му плащаш. Речено сторено. На 29 август т.г. два автобуса нашенци усмихнати и с весело настроение потеглиха от площад Ал. Невски в София за хитовата дестинация - Турция.


На следващия ден по обяд вече сме в Саръмсаклъ. Слънце, маслинови плантации и елшови дървета в изобилие. Настаняваме се в спретнат и добре устроен хотел в стайте не липсва нищо, а матраците са безшумни и удобни за почивка. Пред хотела просторна градина с палми и много зеленина, басейн и мокър бюфет завършват екстериора. Излизаш от градината на хотела и стъпваш на плажа, широката 50 метрова плажна ивица няма край в двете посоки. Безброй чадъри и дървени скари те заобикалят от всякъде и представете си безплатно :). Музика и слънце, вода и пясък, смях и веселие и в центъра на всичко това, негово величество Човека, дошъл да събере сили за следващите 365 дни. Музиката, карма карашик от фолклорна до съвремена турска естрада, песни и танци на балканските народи и разбира се българска. Лили Иванова, Емилия, Васко Найденов и Десислава, Анелия и Азис всичко на мегдана. Слънцето, нищо друго освен слънце от ранно утро до късна вечер, 38 - 39 градуса си е обичайната температура за този сезон. Друго спасение няма, освен климатика в стаята и морето на плажа.


Водата, кристално чиста, не само на брега, и на дълбокото. Виждат се рибите край теб как плуват, маслени петна и фекалии - просто забрави. Лодки, яхти и джетове навътре в морето, имаш всички предпоставки да плуваш спокойно, ако го умееш този спорт. Направи ни впечатление, че турците в по голамата си част умея да плуват, както мъжете така и жените. Пясъкът, е не е като на Слънчев бряг, но си го бива. Местните предпочитат да си лежат на него, пред възможността да ползват шезлонги и други подобни удобства. Заобиколен си от усмихнати и весели хора, купонджииски настроени е не липсва и нечия кисела физиономия-разбира се че е на нашенец.Всеки чужденец се опитва да говори турски - голям смях пада, но в края на крайщата езиковата бариера е преодоляна успешно. Връщаш се в хотела осолен като херинга и гладен, много гладен. Вода бол, къпи се колкото искаш, а на масите в ресторанта...... Рога на изобилието. Безброй салати за всеки вкус, всекидневно разнообразие от много вкусни ястия. За десертите не питайте, това в Турция го умеят най-добре само, че са прекалено сладки за мен. Плодовете - грозде ядълки и круши, дини и пъпеши се свършваха за нула време. Яде тоя народ, не си поплюва, ама и много изхвърля. Пълнеха чиниите някой господа та чак преливаха, тя лакомията и простотията по хората ходи и после в кофите за боклук. Ма нали са си платили за Олинклусив - това е! Ами за алкохолните подвизи на някой наши юнаци какво да споменеме, почваха от 10 часа с чаша бира, преминаваха през янъракъ и водка, а вечерта с тежка стъпка жените им ги пребираха по стаите. Жив е още героят на Алеко, щом има келипир той бай ви Ганьо ще е там.


В интерес на истината алкохола в Турция е перфектен, той е държавна политика и компромиси в това отношение не се правят. Образованието и здравеопазването също са под закрилата на държавата. Видяхме в първият учебен ден учениците от Айвалък да се връщат от школото облечени в униформи, носещи току що раздадените им нови учебници и тетрадки. Гледаш и не вярваш на очите си! Айвалък, малко рибарско градче, къщите накацали по хълмовете. Цветя, палми и много зеленина те заобикалят навсякъде. Разхождаш се по централната улица във всеки втори магазин се продават маслини и зехтин. Зехтинът е гордостта на жителите в този ройон, неговото качество се сравнява с най-добрите световни образци. По тесните калдаръмени сукаци е пълно с кафенете и сладкарници, в който мъжете на спокойствие пият своя любим чай. Плодове и зеленчуци, гащи и чорапи се предлагат на всеки ъгъл. Ориент. Продължаваш пешеходната разходка по главната улица и неусетно се оказваш на миниатюрния остров Лале, а малко след това и на остров Джунда. Няма майтап, островите са свързани с мостове. Остров Джунда е задължителна дестинация тук - старинна архитектура, рибни ресторанти и много сувенири ще задоволят и най-претенциозното желание на туристите. Хората са мили и внимателни ще ти помогнат с каквото могат стига да се разберете. Поръчваме си две порции риба, избираш я сам. Тя само преди няколко часа е извадена от морето и е доставена за нас :). Приготовлението е светкавично, скарата дими пред теб. След десет минути рибата е на масата гарнирана с разнообразна салата и бутилка силно охладена бира Ефес. Вкусно, много вкусно. Следващата задължителна турискическа атракция е хълмът Шайтан софраси - Софрата на дявола. Гледката от него е невероятна на длан се виждат Айвалък и Саръмсаклъ, както и безбройните остлови пръснати в тази частат на морето. Но най-впечатлаващото тук е залезът на скриващото се слънце зад островите. Както го е казъл Алеко - аз това не мога да го опиша, който може да дойде, да види и да опита. Голяма атракция е еднодневния круиз с яхта покрай множеството острови, музика и танци, риба и бира, скокове и плуване в открито море - какво по-вече му трябва на човек. Какво по-вече ли, още и още емоции, но няма кой да ти ги създаде. Лежиш си на плажа, а срещу теб на един хвърлей място е забележителния остров Лезбос, който е гръцка територия. Е как не се намери един туроператор да направи екскурзия до там или до Измир. Много от тях го предлагат като възможност, но всеки работи за себе си, орел, рак и щука. Само имат претенции за големи групи, но самите те не правят нищо да организират желаещите от няколко турагенции. Явно ламтят за комисионни и накрая страдат туристите. Още се чувстваме до някъде неудовлетворени от пропуснатата възможност да посетим острова на лезбиикине. Но, от почивката останахме доволни, за дванадесет дни успяхме да релаксираме и да придобиеме тен а ла Обама.


Всичко това видяха и преживяха Вили и Стефан София
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ


??????? ?? ???? ? ??????? ??? ????? ?? ??????? ? ????????? ?? ???? ???? ????? ????? ????? ?? ?????? ??????? ?? ????? ?????? ?? ????? ?????? ??????? ??????? ?????? ?? ?????? ??????? ????? ??? ????????? ?.?????? - ?????? ?? ?????? ???????? ?? ????????? ??????????? ?????? ?? ?.?????? ?.??????-????? ?? ?????? ??????? ?????? ?? ?.?????? ?.?????? ????????? ?? ????????? ?????? ?????????? ???? ???? ????? ????? ?? ?????? ??????? ?????? ?? ???????? ????? ?? ?????????? ??????? ?? ????????? ??? ??????? ??????? ?????? ?.?????? - ?????? ? ?????? ?? ???????? ?? ???????? ? ????????? ?? ?????? ??????????? ??.?? ??????? ???????? ? ??????? ?? ?????? ???? " ????? "??????? ?? ?? ???????? ?? ??????? ???? ???? ????? ????? ???????? ? ???????? ?????? ?? ? ?????? ?????? ?????? ?? ?????????? ??????? ???? ?????? ??? ????? ?? ? ?????? ??? ?????? ????? ????  ?????? ???????? ?? ?????? ??????? ?????? ??????? ??????? ??? ?? ?????? ??????? ??????? ?? ????? ?????? ? ???????? ?? ?????? ????? ???????? ??? ????????? ?? ???????? ? ???? ????? ? ???? ?? ?????? ????????? ??????? ?.??????-????? ????????