Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Отзиви » Оман » Мускат » Ал Бустан Палас - Мускат

Да бъдеш омаян от Оман

Декември 2007  Автор: julia_patuva


Малцина от вас могат да се сетят къде се намира тази причудливо звучаща държава, още повече, че столицата и Мускат само увеличава загадачната ви представа. Най- лесният начин да разбулите тази тайнственост е да се отправите на пътешествие към мястото от което според легендата тръгва самият Симбад мореплавателя. Още от самото начало обаче ентусиазмът ви се сблъсква с факта, че Оман няма посолство в София и необходимата ви виза е определено мисия невъзможна без намесата на туристическа агенция и предлаганата им оферта за ескурзия в/или до Обединени арабски емирства.Последните са на по- малко от 100 км разтояние от Оманската столица, затова и повечето заклети туристи обединяват тези дестинации. За мен най- удачната алтернатива беше именно тази- посещението и на двете държави, а имах и късмета да разчитам на чужестранните си познати, които ми издействаха виза чрез изпращането на международният ми паспорт с попълнените от мен формуляри.
Най- удачното време за посещение е декемри- януари, когато жегата е поносима и ви предоставя слънчева почивка, а така си обекчавате и багажа носеки предимно летни дрехи. За сега Turkish airlines са най- удобната и евтина аеролиния до ОАЕ и Оман, останах относително доволна от обслужването им.
За начин на предвижване между ОАЕ и Оман избрах кола, което препоръчвам когато искате да видите повече забележителности определяйки сами почивките си и владеете английският достатъчно добре.Тамошните жители са определно дружелюбни и винаги са готови да ви упътят или просто да ви отправят приветливо- любопитна усмивка.
Оман има поразителна природа- пътищата са осеяни с палми или цветни лехи, което създава празнична атмосфера и определно контрастира с ОАМ, които свише са надарени с нефт и залагат на футуристично си строителство.
Впечатлителното в столичната архитектура са старите, исторически сгради- крепостите Мирани и Джалали и Султанската джамия, а ако се разходите пеша покрай бреговата линия ще видите ята от гларуси и чайки, които местните хора щедро хранят с хляб. Обзема ви усещането, че часовникът на времето е спрял и влизайки в кокетните магазинчета и кафененца ви обграща полъха на ретрото.За нас източно- еропейците, досегът до оманската култура си е определно стъписващ. Мъжете са облечени в бели роби, а жените в черни одежди, гледани отдалече са като фигури от шахматната дъска. Лицата на нежният пол са забулени според повелите на религията - исляма, а тези които са открити са осеяни с масивни златни украшения, характелен е пиърсинга на носа, носещ синжир до ухото и висящи накити над горната устна. Бях изумена като видях как мъжете се хранят с дясната си ръка използвайки вместо прибори пръстите си, които изкустно оформят парчетата храна. Жените стоят в къщи, грижейки се за многобройното домочадие, затова и рядко могат да се забележат по улиците, абсурд е да ги видиш и в някое кафене.
Хотелите предлагат значително по- ниски цени от дубайските при същото качествено обслужване, но в някои има належащи проблеми с интернета и комарите.Тук искам да отбележа, че Ал Бустан Палас - Мускат си остава емблема за най- луксозният хотел, който съм имала удоволствието да посетя и ви пожелавам същото!Срещу 330 долара за двойна стая имате удоволстието да се наслаждавате на живот като от приказките за Шехерезада- перфектнен интериор, 6 вида превъзходни кухни, личен камериер и много блясък!
Ликът на Султана повсеместно е изобразяван неостаряващо млад, което поражда дежаву с някои лица от комунистическото ни минало, но в Оман това си е въпрос на културни разбирания.
Препоръчвам ви да посетите градовете Сохар и Сур, недалеч от последният през ноща можете да наблюдавате любимото място на повечето туристи- залива на костенурките. Ако сте пък дневни птици- не пропускайте да се отправите на незабравимо сафари под ръковоството на тамошен гид, който ще ви посвещава разпалено в света на оманската флора и фауна. Аз рискувах и се спазарих с местен рибар /повечето от тях владеят не повече от 3-4 думи на английски / и успях да стига до залива и обратно любувайки се на огромните плуващи морски дарове. Когато говорим за храна то ви препоръчвам да опитате "баряни" - тамошния ориз, но ако сте наистина гладни заложите на голямата порция "нашиф" -пиле със зеленчуци- няма да останете разочаровани!
Ако искате да си набавите интересни сувенири на изгодна цена се пазарете с търговците разположили стоката си по пътя извън града- предлагат се керамични чехлички, сребърни ножове- те са нещо като национален символ, както и невероятно дълготрайни мускалчета подобни на българска роза, но с по-наситени мускатови миризми. Така може да се определи и усещането, което Оман остави в душата ми-натрапчиво екзотично ухание, искате ли да го вкусите и вие?ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ