Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Отзиви » Турция » Бурса » Бурса

Бурса - екзотика на северо-запад от турската ривиера

Октомври 2007  Автор: sun_screen

Искам да ви разкажа за един приказен град... Когато чуят "Турция", повечето от нас със сигурност си мислят първо за Анталия, Бодрум и въобще за турската ривиера, след това най-често ни идват на ум Истанбул и столицата - Анкара. Точно заради това реших да ви разкрия красотата на един малко известен, но изключително хубав и привлекателен град - Бурса.

До там можете да стигнете по няколко начина - с кола, с ферибот, с кола и ферибот, както и със самолет или автобус. Какъвто и начин за придвижване да изберете, ще имате удоволствието да се насладите на великолепната природа на Турция през целия път. Живописни планини, бисерно-сини морета и езера, широки поля и красива растителност - на пръв поглед нищо, което да не сме виждали и в нашата България, но не съвсем... Тук, в Турция, всичко е някак по екзотично и колкото повече приближаваш вътрешността на страната, толкова повече те омагьосва уханието на пустиня, което сякаш те подмамва да продължиш пътуването си още по-далеч на изток.
Пейзажът пред очите ви ще се сменя буквално на половин час. В тази страна на контрастите можете да видите богати метрополиси и бедни градчета, пусти и сухи поля, както и оживени и гъсто населени места. Докато изведнъж не видите Бурса.

Бурса е като оазис, който се открива внезапно пред погледа на зажаднял за вода и цивилизация пустинен пътник. Градът веднага очарова с модерната си визия, неоновите светлини и оживените улици до късно вечерта. Много от местните хора знаят английски или немски и са невероятно любезни, така че за никого няма да е проблем да се оправи дори и без пътна карта, но все пак си вземете такава:). Бурса е изключително модерен град, който в същото време е съумял да запази автентичните си културни богатства. Тук бихте могли да видите съвременни редом до средновековни сгради, без това да изглежда неуместно. Градът се намира на пътя на коприната, което още от древността предпоставя издигането му в текстилен и търговски център за коприна и копринени изделия - най-вече великолепни и висококачествени шалове, с които всяка жена може да подчертае красотата си.
Бурса е четвъртият по големина град в Турция след Истанбул, Анкара и Измир, но не носи студенината на европейските космополитни градове. Може би хората тук, с любезността и гостоприемството си, създават една своеобразна атмосфера на топлота и уют, която не позволява на чужденеца да остане чужд. В града, освен обичайните превозни средства, има метро, а движението е по-добре организирано и по-спокойно и от България. Бурса може да предложи на всекиго по нещо интересно - множество исторически и културни забележителности, музеи, галерии, няколко свръх-модерни търговски центъра, приказно красиви градски паркове, богати пазари за екзотични храни и подправки, а в непосредствена близост има и планина и море. Отличителни за Бурса са търговският център и базар за коприна с автентична архитектура - Коза Хан, джамиите - Улу Джами и Йешил Джами и разбира се - ски курортите на планината Улудаг. По улиците кипи живот, има безброй интересни заведения с богато и екзотично меню, които няма да оставят гладен и най-капризния турист. Цените са нормални, музиката съвременна, а турската кухня - удивително вкусна. Обслужването също е на високо ниво. Култовата напитка на местните е горещ чай, сервиран в миниатюрни кристални чашки, с две захарни кубчета и изящна малка лъжичка отстрани. Ако ви поканят на чай тук, това е не просто чаша чай, а символ. Означава, че ви харесват и искат да си говорят с вас, за да ви опознаят. Тук не е прието да оставяте чая си да изстине, за да го изпиете, ако го направите, това също е символ за местните, означаващ, че не ви е приятно и отказвате поканата им за разговор. В подобен случай по-добре откажете чая предварително. Други любими напитки тук, освен кафето са боза и айран, а сред специалитетите за ядене се отличават локум, захаросани печени кестени, кадаиф, захаросан шам-фъстък. Солените гозби с кайма, яйце и зеленчуци определено си заслужават, гарнирани с невероятно кисело мляко, местно производство, не бива да пропускате и вкусотията наречена "Пиде" и разбира се сочния и богат "Дьонер".
Животът в Бурса е много спокоен и приятен, изпъстрен с интересни културни събития. Не пропускайте възможността да посетите този великолепен град, да ви сервират ябълков чай с локум на площада до кметството, докато гледате представление на открито и да си тръгнете от Бурса с много нови приятели. И не забравяйте, ако ви поканят на чай - го изпийте докато е горещ, иначе ще обидите домакините:).ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ