Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Отзиви » Чехия » Прага » Прага

На "бумел" из кръчмите на Прага

Ноември 2008  Автор: Климент Хр.Христов

Ако сте чели втората част на "Трима души в една лодка" на Джером Джером - а именно "Трима на бумел" ще знаете за какво става дума!? Пражани имали обичая да изхвърлят през прозорците на кметството си германците, когато онези започвали да ги дразнят прекалено много. Това се е случвало поне два пъти и си има дори научно название – дефенстрация. Най-революционното обаче на чехите е, че са открили как да правят най-добрата бира на света. А най-доброто време да я опиташ е Пражката пролет. Но и по всяко друго време става! Кои са кръчмите, които са задължителни - ами много са, ама ето ги тук най-важните: Можеш да отидеш "U fleku", уж най-старата пивница, но е пълна само с германски туристи. Оттам зад ъгъла на Male namesti веднага можеш да утолиш жаждата си с първата прекрасна бира в кръчмата "U kita" /При палача/. След малко лутане из кривите улички се стига до кръчмата "U Breisku" – в подземието е наредена цяла експозиция в чест на "добрия войник" Швейк и неговия автор Хашек. Между снимки и илюстрации на книгата е време за истинския чешки Будвайзер или Будвар. Хапни, защото в истинските пивници няма готвено. Обратно в лабиринта от улици трябва да откриеш митичната кръчма "При златния тигър" – любимо място на същия онзи Храбъл и пражката бохема. Бирата – старопрамен и пилзен, обстановката спартанска. След като бившият вече чешки президент Вацлав Хавел завел в тази кръчма Бил Клинтън редовните посетители мразят най-много чужденците и жените. Тактиката им е да гонят всички такива с доста неприятелско поведение. Така че ако искаш да пиеш на спокойствие там, трябва да влезеш на всичко коз и след като хвърлиш на обитателите най-мръснишкия си поглед в стил "кръчмарските сбивания са ми хоби" да се провикнеш "две пиво". Нататък към Карловия мост. Точно до църквата на на ъгъла на Nerudova и Malostanske namesti е "Черната котка" – перфектна кръчма с перфектната бира Гамбринус. Тук можеш да хапнеш и типичното бирено мезе "утопенец" – наденички в туршия. След толкова много култура пак трябва да оплакнеш душата с бира – ходом към Loretanske namesti 1. Там под арките е една от най-неистовите кръчми – U cerneho vola - "При черния вол". В чешкия жаргон обръщението "вуле" е като нашето "копеле, майна, пич". Кръчмата както си трябва е с огромни дълги маси и пейки под големи арки с опушени дъбови греди. Сервират убийствената бира Велкоповицки козел както и "пивни сир" – доста тежко и миризливо сирене, полято със зехтин и затрупано с едро нарязан лук. Когато решиш да се освежиш можеш да посетиш билярда "Luvre", в който около 1900 г. един млад немски професор в Пражкия университет на име Алберт Ейнщайн си е пиел кафето – днес има и изобилие от торти. Остана толкова още да се види – но за архитектурата някой друг път. Пък и за нея трябва доста повече да си прочел от 10 етикета с бира.




ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ