Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Отзиви » България » Варна » хотел "Бона Вита", "Аргищ палас"

Роден палат ви връща 2500 г. назад, за да станете Клеопатра

Ноември 2008  Автор: Светлана Михайлова Йорданова

Здравейте! Реших и аз да разкажа за едно от интересните места в България, където бях на почивка това лято. Това е хотел “Бона Вита” в местността Кабакум до Варна. Това не е само място за почивка, но и приказен кът за ценителите на лукса. Уникалният комплекс е истинско произведение на изкуството, което може да ви върне 2500 години назад във времето.
Хотелът е като всички останали – удобни стаи, вкусна храна, място за развлечения, но се различава с уникален спа и фитнес център със закрит басейн, парна баня, сауна и масаж – такива, каквито е имала само Клеопатра (виж снимките)! Тук е идеалното място, където посетителите могат да се освободят от стреса, да се заредят със здраве и да се изпълнят с енергия.
Комплексът разполага с лифт, с който се стига до златистия бряг само за 2 минути.
Направен за ценителите на изкуството и лукса, “Бона Вита” и строящият се до него “Аргищ палас” дават усещане за пълен комфорт в невероятната шумерска архитектура. Множество скулптори, художници и архитекти са работили, работят и ще продължават да работят върху този неземен рай в България. Създават това с една обща цел - да построят шедьовър на изкуството и шедьовър в строителсвото.
Скоро “Аргищ палас” ще бъде единствената сграда в региона с вграден изкуствен водопад между осмия и шестия етаж и джакузи на покрива. Поглед на сградата от горе ще създаде неповторимото усещане, че се намирате във "Висящите градини на Семирамида". Завладяващата атмосфера се допълва от огромните четириметрови шумерски статуи, върху които в момента са ангажирани да работят 24-ма от най-добрите скулптури в България. Статуите ще Ви накарат не само да затаите дъх, но и когато пристъпите централния портал, ще имате чувството, че сте прескочили времето с 2500 години преди раждането на Христа.
На входа на сградата ще бъдете посрещнати от пиколота, които ще бъдат облечени в шумерски национални дрехи. Веднага щом прекрачите прага, ще се озовете в просторно фоайе, което ще бъде на площ от 650 кв.м и високо 12 метра. Подът ще бъде с персийски мрамор, а всички парапети - ръчно изработени. Стените на фоайето ще бъдат украсени с четириметрови статуи и барелефи, а на тавана ще има 3600 цветя от орнаменти, които също ще бъдат ръчно изработени.
Откъде идва идеята на собственика на уникалния хотелски комплекс Едуард Аветисян за създаването на великолепния апартаментен комплекс? Според Библията, земният рай бил на местност между две реки. Това било Вавилония - най-големият град в древния свят и "най-забележителното царство сред царствата"! За Вавилония аналите говорят още от 23 век Преди Христа - древната държава в Месопотамия (дн. Ирак), която завладява земите на Шумер и Акад. Столицата й е била Вавилон. Името Вавилон произлиза от акадската дума „Bab-ilim” - Божия врата. При царуването на великия Хамурапи (1792-1750 г. пр. Хр.) градът придобил водеща роля в стария Ориент. Той завладял почти цяла Месопотамия и е познат преди всичко чрез Кодекс Хамурапи, един от първите подробни сборници със закони. Градът се превърнал в най-голямата сила в Месопотамия. Търговията и културата процъфтявали повече от 150 години. През 1595 год. пр.н.е. хетите плячкосали Вавилон и наложили своята власт за цели 100 години. След 1158 г. пр.Х. до към края на 8 век пр. Хр. Вавилон е владян от различни династии, когато попада под влиянието на Асирия.
Именно Аргищ, син на Менуа, крал на Урарту около 781 - 760 год. пр.н.е основава днешната столица на Армения - Ереван, през 782 г.
Основата на културата на Месопотамия е културата на шумеро-акадските градове-държави. Асирийците и вавилонците заели шумерския клинопис и шумерския език, който векове наред останал езикът на образованите и на духовенството и в Асирия, и във Вавилония. До нас са достигнали безброй писмени паметници от месопотамската култура. Месопотамската религия се развила и оформила с течение на времето от древните поверия на земеделците и пастирите. Техните богове олицетворявали природните, главно небесните явления.
Оставаме смаяни пред културата и изкуството на древните вавилонци и техните предшественици в Месопотамия. Европа смятала, че произходът на цялата култура и основите на цивилизацията трябва да се дирят в древните гърци и римляни и неочаквано открила, че зад тях стоят много по-древни народи, много по-древни култури и цивилизации, като в самото начало са вавилонците. Според някои, всичко ценно на този свят произхожда от Месопотамия и Вавилония - най-древното писмо на света, първите познати в историята градове и градове-държави, първите писани закони и съдебни решения, някои от най-основните знания в математиката и астрономията, валидни и до днес...
А какво е Вавилония днес? Къде са величествената история, могъщата власт, приказната красота и древната мъдрост? “Аргищ палас”! За Вас вратите на Вавилон, бленуваният рай на Александър Македонски, са широко отворени! Завладейте го и Вие!ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ