Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Отзиви » Италия » Милано » Милано

Милано за два дни

Октомври 2008  Автор: manuoda

Италия стана доста популярна дестинация сред българите, откакто за натам се появиха евтини самолетни билети и с повод или без, често се отскача до там. Лично за мен Милано беше транзитна точка за два дена, като целта ми бе друга посока. Но дори и за два дена, винаги е интересно да попаднеш на ново и популярно място.
Та за Милано...
Първа дестинация за неподготвения турист е може би Пиаца ди Дуомо - площадът и катедралата пред него наречена Дуомо (Дом при други народи, както Щефанс Дом във Виена например), което си е типично за повечето европейски градове да си имат фамозни катедрали. Тази наистина е впечетляваща и изглежда красиво, а не страшно, както тази в замъка в Прага например. Отвътре не се отличава много от други катедрали, в които съм бил из Европа, все същата монолитност и мащабност, целящи да олицетворят доминациата на божественето над мъничкия човек.
Отвън е друго обаче. Един слънчев и осеян туристи площат. Има много гълъби, ама много, и не се страхуват от хората, защото предвидливи "бизнесмени" от мургав произход си изкарват парите с тях. Сега ще ви кажа трика, и внимавайте като отидете в Милано с тези хорица. Трика е следния: гледаш си ти много гълъби и изведнъж виждаш как кацат по ръцете на някакви хора, които се смеят, радват от факта, че по тях са накацали десетина гълъби. Казваш си "Искам и аззззз!" и започваш да имитираш движенията за подканване на гълъби. Тогава, изведнъж, до теб се телепортират тези същтите "бизнесмени" които с "приятелска усмивка" почват да ти показват как трябва да се прави. В този момент мозъкът ви не работи на по интезивна честота, от тази на четири годишно хлапе, и им позволяварте да ви пъхнат в ръцете шепа ориз или царевица. Тогава отнякъде прозвучава "Алелуйя", идват гълъбите, всичко е на каданс, кацат по разперените ви ръце и ви понасят в небесата....
Оставят ви да си изживеете катарзиса, а после делово казват;"Фаив юро. Фор три (ние бяхме трима) - фифтийн." и застават пред вас, твърдо решрени да си вземат дяла. Ако откажете стават груби. Е, ние отказахме. Следва словесна разправия и нещата се разминаха с едно евро, но това ако сете тренирани юначаги, иначе ще си тръгнете с 5 юро по-малко.
Нямам нищо против да си платя за подобно изживяване, но не и когато някой ми го налага, и то с груба сила, без предварително да е договорена цена, а този някои се е представял като добронамерен човечец преди това. Тенкс, бът но тенкс!
Иначе Милано е известен, освен с модните си изкушения, марковите магазини, шикозните хора, близката до него писта от Формула едно - Монца, икономическото си превъзходство в Италя, с това че преди 500 години там се е подвизавал Леонардо да Винчи и е оставил някои следи. Една от тях е Фреската "Тайната вечеря", изрисувана в трапезарията на църквата Санта Мария деле Грацие. Пред църквата е пълно с японци и американци, някогашните врагове от Втората световна вийна, сега се "избиват" да видят тайната вечеря на Леонардо, така пълна със закодирани неща, според Дан Браун.
Рисувана е около четири години, почти можеш да си представиш скелето и Леонардо, ако имаш по-открехнато въображение.
Италианци си тачат Да Винчи много, в Рим експреса от летището до града се казва "Леонардо експрес" и интериора в летището е свързан с него. В Милано има паметник в центъра на града, точно срещу Ла Скала, Трибют към изкуството и изобретателния ум на неразбрания гении.
А Ла Скала е там, малко скромна на пръв поглед, може би защото си очаквал нещо по внушително за пантеона на оперното изкуство, но все пак си е Ла Скала. Отвътре е впечатлчващо - щедро украсена зала с пет етажа балкони, подобно на Шекспировия "Глобус", но в изтънчен стил от 18-19 век. И на фона на това леко пост настроение, навсякуде по седалките има електронни преводачи, които изписват текущия текст за незапознатите с творбата, която се играе в момента.
Интересна забележителност, поне за мен, беше и замъкът Кастело Сфоцесто, може би и той датиращ отпреди 500-600 и повече години. Хубава старинна сграда насред града, на фона на новите сгради. А точно пред (или зад?!) него се намира парка Семпионе, много хубаво местенце за релакс, където може да дремнеш малко в следобедните часове насред зелените полянки и да си отпочинеш от стреса, както забелязах правят доста миланци.

Милано за два дена, това е. Друг път пак и повече.ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ