Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Отзиви » Люксембург » Люксембург » Люксембург и Намюр (Белгия)

Люксембургските потайности

Ноември 2007  Автор: beznadejdnost

Миналата година ми хрумна едно кратко двудневно излетче до Люксембург. Взехме влака от Брюксел с една приятелка и за два часа бяхме там. Подобно на всички очаквания, Люксембург е много спокойно местенце. Историческият център се намира на един хълм, заобиколен от река. Мога да си представя, че това е била средновековната крепост, добре пазена от отвесните скали. До горе има само един асансьор.
Имахме късмет, че попаднахме там през есента и всички дървета бяха оцветени в най-необикновени тонове. Градчето е много спокойно и въпреки малкото туристи си е почти селце, поне в централната си част. Вечер е още по-величествено с многобройните си стари къщи и исполински катедрали. Все пак се намира някой и друг бар за по бира, както и поклонници на нощния живот, които планират да обиколят всички барове за вечерта, които вероятно се броят на пръстите на ръцете ми. Дискотеката е само петък и събота.
Оказа се, че в самия град почти никой не живее, а всички са изнесени по предградията. Въпреки всички очаквания, Люксембург не е град държава. Има и други селца освен основното селище.
В предградията е като в предградия: много спокойно и подредено. Когато станахме в неделя сутрин по улиците нямаше нито един човек. Беше малко страшно като изоставен град.
На връщане към Брюксел решихме да слезем и да разгледаме и Намюр и това се оказа добра идея. Най-забележителното в градчето е реката, която прави няколко завоя и "обгражда" историческия център на града. Друго важно място е Цитаделата. От хълма горе се вижда цялото градче със старинната му архитектура и меланхолията му в пастелени тонове.
Изобщо този край на Европа е много старинен и пази духа на минали епохи. Люксембург е чудесно място за разходка и почивка, но не си представям живота в град, в който след 8 вечерта единственото, което чуваш са собствените ти стъпки.ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ


??????, ?????????? ?? ??????????