Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Отзиви » Унгария » Шиклош » Шиклош-Вилань

Южна Унгария

Ноември 2008  Автор: gazvodaitok

Шиклош- крепостта
Когато за първи път попаднахме в Шиклош, бях изумена. В този 10-ина хиляден град имаше фирмен магазин на Levi’s, от сезонната разпродажба, на който, дори аз успях да си купя нещо. Вярно, тогава синовете ни все още не бяха тийнейджъри и нямаше с кого да деля фонда „Всички сме хора!”. В градче от порядъка на Тетевен, повечето търговски вериги познати по унгарските земи имаха магазини. Тук, пълни с клиенти, бяха хипермаркетите Tesco и Penny, парфюмериите DM, любимият ми Spar.
В този най-южен унгарски град, наред с приказните еднофамилни къщи с дворове, се редяха и панелните блокчета на циментовия завод. Строени сякаш миналата година, те с нищо не напомняха на нашите панелни мастодонти. Спомням си, че във входа на един от блоковете бяха застлали стълбището с балатум. Пред всяка врата имаше живо цвете в саксия, което бе като визитка на стопаните. Без да се стремя да отнемам славата на фантасти от ранга на Адамс, Азимов и всички останали, си позволявам да твърдя, че около контейнерите и блоковете нямаше изхвърлени боклуци. Напротив, в по-близкия или далечен край на някоя от добре поддържаните зелени площи, като забравен сувенир стърчеше тялото на поредния артезиански кладенец.
Не може човек да отиде в Шиклош и да не разгледа крепостта. Все едно да отиде в Пиза и да не забележи, че кулата е наклонена. Специалистите са на мнение, че този невероятен исторически паметник е един от най-добре съхранените хомогенни комплекси в Унгария. Хронистите пишат за него още през 1294 г. Всяка от архитектурните епохи е оставила своя отпечатък и човек на куп получава урок по романски стил, готика, ренесанс и барок. Като бижута на архитектурния ревер на крепостта са малкият параклис и затвореният балкон на южната фасада. Почти неизвестен е фактът, че граф Казмир Батяни, външен министър в Кошутовото правителство, е погребан тук.
Шиклош привлича много любопитни и хора в нужда с църквата на Мария Изцелителката - Máriagyűd. Разположена на най-високото в околността, почти в края на града, отвън тя грабва с огромния слънчев часовник разположен отпред на самата фасада. Вътре в храма стените от двете страни на статуята на Светата Дева са облицовани с плочки от хора, на които е помогнала. Мраморните повърхности пазят имената им и годината когато чудото се е случило. Макар и позната от римско време, едва през 1850 г. Папа Пий VII официално обявява църквата за свещено за поклонение място.
Беременд - цимента
От лявата страна на пътя от Шиклош към селото е единият от двата циментови завода на компанията Duna-Dráva Cement, която с производството си от 2,4 млн. тона годишно е лидер на унгарския пазар за строителни материали. Архивите помнят лицето на местната циментова фабрика още от 1899 г. Производството, което дава хляб на хората от околността, отдавна е изяло хълмове в близост, и с всяка изминала година релефът тук получава нова фасада. От другата страна на пътя, като живо доказателство за качеството на „циментовата” еко политика, традиционно зеленее внушителен царевичен масив, който при всеки въздушен порив започва да трепти, сякаш за да демонстрира бляскавите си листа.
Беременд е пролетарско село с близо 3000 жители. До църквата е киното, а срещу нея магазинчето за сладолед. Вече не си спомням къде точно бяха фризьорският салон и цветарският магазин, но съм повече от сигурна, че басейнът е отзад вдясно. Не за друго, а защото отзад вляво е началното училище, което си беше с пластмасовата дограма, искрящо бели перденца и разчертано като в американски филм баскетболно игрище, още преди седем години.
Басейнът е заслуга на циментовия завод. Всъщност това не е просто басейн, а цял комплекс. Дори си има водна гъба, където мамчетата плискат бебетата си или бебетата цапат сами. Има си вариант с олимпийски размери, а също и по-плитък за подивелите тийнейджъри. Водата е минерална, с каквато изобилства цялата област, а цените привличат не само хървати, а и „столичани” от близкия Печ.
По улиците на Беременд рядко се долавят традиционните селски аромати. Къщите опират късата си страна в тротоара, а когато влезеш в двора разбираш, че от опънатият по дължината на къщата коридор се влиза във всяка една стая.
Беременд е гранично село – отсреща е хърватското Бели манастири. Местните обичат да отскачат оттатък, защото майсторът на сладолед там бил по-добьр или paprika-та / червените чушки/ са по-хубави. Отпреди седем, осем години, в южния му край има параклис на помирението между различните вери и националности. Построен е да покаже на воюващите тогава сърби и хървати, че хората искат да живеят в мир, независимо от своята вяра и националност.
Вилань - виното
Вилань е една от емблемите на унгарската винена култура. Не толкова популярен като разположения в североизточна Унгария Егер и неговото култово токайско, но пък достатъчно известен, за да се окаже отправна точка на първия в Унгария винен маршрут. Точно тук, във Вилань се произвеждат най-престижните червени унгарски вина. Каберне Совиньон и Каберне Фран са „Ин и Ян” на местната винена култура. Със значително съдържание на танин в младостта си, в зряла възраст те предлагат букет от аромати на черна, синя боровинка и вишни.
Ако трябва да опишем този своеобразен винен Етър, то той представлява една украсена с „провинциални” цветя улица, от двете страни на която са подредени десетки pince-та. Това са фамилни изби, които над земята предлагат производството си в уютни малки ресторантчета или спретнати магазинчета. Потокът от немскоезични туристи, дошли да освежат вкуса си с някоя от местните гозби, и да сложат някое кашонче вино в багажника на новите си коли, не секва.
Задължително е, ако съдбата ви запрати точно в тази част на Унгария, да посетите местния музей на виното, защото няма смисъл да влачите бутилки толкова отдалеч, без да знаете кой е граф Телеки.ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ