Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Отзиви » България » Асеновград » Асеновата крепост

Из красивата Родопа

Април 2007  Автор: sofi_74

Средновековната Асенова крепост се намира само на няколко км южно от Асеновград и разположена върху един скалист връх на левия бряг на река Асеница. Лесно се стига до нея с автомобил и в близост има доста заведения, така че спокойно може да прекарете един уикенд в района. Тъй като не е далеч от града, мнозина използват маршрута за разходки и е много приятно, ако се лишите от това любимото МПС за малко и споделите удоволствието. Ако сте изберете маршрута през пролетта или лятото - богатството на нюансите на зеленото ще ви изумят.
Сигурна съм, че няма фотоапарт, нито художник, който да улови и пресъздаде тази гледка! И понеже съм градско чедо на моменти си мислех, че няма такова зелено в природата! Не може да е истинско - съжалявам, че някои от снимките не са станали, но спирахме за кратко и нямах време да проверявам дали съм успяла да направя хубава фотография. Пътувайки из Родопите се двивях на уменията на местните майстори, когато влизаш в селото къщичките от двете страни на пътя изглеждаха малки и сгушени, но щом напуснеш селото, независимо дали пътят се издига или слиза виждаш, виждаш как същите, тези къщи гордо се извисяват и буквално сякаш пълзят по склоновете на планината. Много е красиво! Далечината променя преспективата и отдалеч изглежда буквално, че тези къщи са накаци... а хората, които ги обитават са диви планинци или пък имат нещо общо с героя на Кристоф Ламбер от филма "Шотлански боец".
И последното, което искам да споделя за Родопа е за името на планината - не знам дали знаете, че името е едно от най-древните географски имена у нас - счита се, че е има тракийски произход. Траките са имали много общо с древните елини, що се отнася в културен план (въпреки, че не са част от древно-гърците племена както пишат някои амеркинаци и не са били черен цвят на кожата. Това, последното идва от един американски филм, в който Орфей беше афро-американец;-) и затова много от техните представи за света се допълват от митовете и легендите за гръцките богове. Съществуват няколко легенди откъде идва името - Родопа - едната е, че Родопа и Хемус (това е средновековното име на Стара планина) били млади влюбени, които си навлякли Божествения гняв и били вкаменени. Друга отново разказва, че Хемус и Родопа били хора, но били брат и сестра, но пак си навлякли Божествения гняв и били вкаменени. Не знам защо, на мен най-българска (може би защото ми напомня легендата за Рила и Пирин) ми се вижда историята за това, че Родопа била ненагледна красавица, която изкушавала дори и боговете. Затова, Бог Хемус нахвърлял наоколо даже каменни грамади за да я скрие от другите. Легендата, така иронично обяснява Пловдивските тепета ;-) Но, явно и те не помогли и разгневен бог Хемус вкаменил красивицата и така се появила и планината Родопи.
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ