Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Отзиви » Чехия » Карлови Вари » Карлови Вари-Марианские Лазне-Франтишкови Лазне

На спа в Карлови Вари

Ноември 2008  Автор: pavlina2007

Карлови Вари (Карлсбад) е на второ място по популярност в Европа по отношение на минералните извори – след немския курорт Баден-Баден. А самите чехи твърдят, че в западната част на страната се намира най-богатото на лечебни източници място на планетата. То включва Карлови Вари; Марианские Лазне; Франтишкови Лазне; Теплице – най-старият спа курорт в Централна Европа; Яхимов – първият спа център в света за лечение с радон и   Янске Лазне – първият спа в Европа за лечение на детска церебрална парализа.  


Архитектурният резерват, възникнал преди 650 години, сякаш става все по-красив с годините. Десетките хотели от 18-19 век само са променили собствениците си – днес, за голямо съжаление на чехите, по-голяма част от тях са руски граждани. Руска реч се чува навсякъде - и по улиците, и в спа центровете. 


Процедурите с минерална вода са особено полезни, ако сутрин и вечер се


пие по 20 мл от ликьора, който вече 200 години е един от символите на Карлови Вари. Това разказва Ленка, ексурзовод в музея на прочутия чешки фармацевт Йозеф Бехер. Сградата се намира между старата и новата част на Карлови Вари и благодарение на това чужденците добиват представа къде все пак живее 60-хилядното население на града.


Комбинацията от билки, подправки и ароматични масла е измислена от английския лекар д-р Фробрих Бехер и Йозеф Бехер, като последният сам поема производството на ликьора, действащ добре върху храносмилателната система. През 1807 г. той започва да продава горчивата течност на капки, а от 1810 г. – в половинлитрови бутилки. Тайната пропорция и билковото съдържание се предават от поколение на поколение, като  “просветените” са винаги само двама. До ден днешен, и след като фабриката е купена от френската компания Pernod Ricard (трета в света по производство на дестилирани ликьори и вина), те влизат веднъж в седмицата в специална стая, където избират билки и ги поставят в алкохол. Полученият екстракт се смесва със захар и вода и след като престои два месеца в дъбови бъчви, е готов за консумиране - като лекарство, аперитив или част от коктейл.


Бехеровката има и подмладяващи свойства – това доказва бракът на един от нейните директори, който се оженил за дама, с 23 години по-млада от него, подчертава Ленка. Познайте колко билки има в горчивия ликьор, пита тя. Верният отговор е между 20 и 30 – и не само от района на Карлови Вари, а от цял свят. Докато гледаме документален филм за най-популярния в Чехия аперитив, Ленка налива в 20-милилитрови чашки: първо, лимонова бехеровка, която е от 3 месеца на пазара и има 20% алкохолно съдържание; след това - оригинална бехеровка – с 38% алкохол и 10% захар; последна, трета чаша идва за “отличниците” – тя е Cordial Меdoc – с 35% алкохол и 40% захар.След като приключваме дегустирането на “13-я извор”, отиваме да опознаем останалите 12 от всичките 79 извора на Карлови Вари. Според легендата горещата вода е причина крал Чарлз IV да нареди тук да бъде построено селище. Очевидно от тогава лечебната течност е на особена почит, да не кажем, обожание.


В историческата част на града, която разцъфтява предимно през 18-19 век в стил барок и неокласицизъм, машината на времето се движи с два пъти по-малка скорост. Почиващите се движат тържествено, всеки хванал порцеланова бъкличка, от която отпива малки глътки. Около самите извори са построени специални павилиони, които се заключват нощем и където е забранено:


- да се влиза с “неподходящо облекло, което може да предизвика възмушението на околните”, с кучета или други домашни любимци;


- да се яде и да се пие алкохол;


- да се пуши. Тези, които нарушат разпоредбите, подлежат на наказание съгласно закона за градската полиция, който предвижда и парични глоби.


Пиенето на минерална вода е церемония, при която трябва да се спазват няколко правила, разказва нашият гид Люцка, докато опитваме водата на най-горещия извор в града – с температура 73,4°C и дебит 2000 л/мин. Той се намира в Vřнdelnн kolonбdu – Колонадата на горещите извори. Във всеки случай лечението трябва да е предписано от лекар с необходимата специализация. Водата се пие близо до извора, без да се разлива, като се избягват цигарите и алкохола. Максималното количество на ден е 1,5 л. Карловиварската вода е полезна при нарушения на мастния и захарния метаболизъм и има позитивен ефект върху храносмилането. Тя помага при болести на жлъчните пътища,  на двигателния апарат и неврологични заболявания, напълняване и гингивит. Това става чрез доставянето на йони, минерални соли и газове в специална пропорция, обем и температура.


90% от спа институциите в Чехия са частни


Цените в хотелите варират от 60-70 до 160 евро за двойна стая. Прочутият “Империал” е с четири звезди и един от водещите в Карлови Вари. Хотелът е собственост на акционерното дружество “Империал Карлови Вари”, което употребява 26% oт минералната вода в града. До огромния парк стигаме с  “фуникульор” – атракция за всеки, който не е виждал трамвай, движещ се като асансьор – тоест, почти вертикално.


Както повечето хотели, и “Империал” предлага пакети за комплексно санаторно-курортно лечение с различни програми. Много популярна е релаксиращата, която се препоръчва при преумора и продължава 7-14 дни. Тя включва диетично хранене, плуване в басейн, шиацу масаж, терапия с горещи камъни и аромати. Освен в хотелите, които са бивши санаториуми от времето на социализма, спа процедури могат да се ползват на още няколко места в града. Така минералната вода е достъпна и за онези, които отсядат в частни квартири (за по 10 eвро), и за самите карловиварци.


 


Страната е в първата десятка на дестинациите, препоръчвани от ForbesTravelеr.com и има най-много в Европа (14) спа курорта с печата на EUROPESPA – европейската спа асоциация. За сравнение - в Германия те са само два. 90% от всички институции в спа бизнеса в Чехия са частни.


Целта е да се предложи програма на всеки


Почивка от служебните задължения и стреса – това е новата задача на уелнес индустрията. Програмите се правят по желание на клиента и обхващат всички категории хора – има антистресови за менижъри, за отслабване, за разкрасяване, подмладяване, детоксикиране, за хора преди и след оперативно лечение, за двойки и отделно за деца. В същото време се привличат специалисти за малки козметични операции и стоматологични услуги. Средната продължителност на спа лечението в Чехия е 17 дни с 3-4 процедури дневно, сочи статистиката.


Напоследък, обаче, особено популярни стават програмите за една седмица, дори за един уикенд. Налага се “западният стил на отношение към почиващия, който се фокусира върху неговото глезене, по-точно върху “памперсването му”, при което думата медицина въобще не се споменава. Лежане и релаксиране – далеч от стреса и напрежението – това е нещо, от което всеки се нуждае, коментира Якубкова.


За 2007 г. общо 317 023 чужденци са посетили чешките спа курорти. Най-много са немците - 186 662 (59%), докато руснаците са 57 019 – 18%. За сметка на това те стоят по-дълго – средно 14 дни, а немците – 10. Следващите любители на чешките спа са азиатците – 20%.Разхлабване в бял халат и с чаша чай


В един от спа центровете в града „Замеске лазне” класически частичен масаж за 15 минути струва 13 евро; вана с минерална вода, перлена вана, подводен масаж – 14 евро. Допълнителни процедури са: лечение по Кнайп (редуване на студена с топла вода) – 10 евро; оксигенотерапия – 13 eвро; масаж на венците – 9 евро. В центъра се предлагат процедури и за 1 седмица – те са между 175 и 225 евро; класическа програма – за 3 часа, в рамките на 35-48 евро; програма за 1 семейство – 2 часа за 2 души от 49 до 68 евро.


След като си избираме процедури, ни дават по една бяла хавлия и ключ-карта за индивидуална кабина. Няма мъжки и дамски отделения. Питаме за чехли - казват, че може и без тях. Следва голяма зала, където две служителки те “поемат” в ръцете си. Пред тях е басейн с минерална вода, зад тях - маси и шезлонги и чаши за чай. Аз съм си поръчала перлена вана, за която трябва да изчакам 15 минути – ако искам в басейна, ако искам - мога да пия чай. Тръгвам по стълбичките нагоре – всичко блести от чистота – не се вижда даже косъм. В стаята за кислородни инхалации има двама души. Оставам за малко там и после се качвам на третата площадка, където ме посрещат с усмивка. След ваната слизам отново при басейна да чакам процедурата за закаляване. Тя се нарича “бани по Кнайп”. Една минута в горещ басейн – до коляно, половин минута – в студен, обяснява служителката на мене и на двойка швейцарци. Те са тук за първи път и изглеждат много доволни. След процедурите изпивам чаша чай и влизам в басейна, където има още четирима души.


Изненади в Марианские лазни 


В най-младия чешки спа курорт почиващите от Германия са все още мнозинство. Навсякъде се чува езикът на Гьоте и надписите са на немски, а не на руски, както в Карлови Вари. От всички чужденци немските туристи са 65%, разказва Луцка, а руските - 25%. И все пак - докато броят на немците остава постоянен, този на руснаците расте.


В района има над 100 извора, като 40 от тях са в самия град. Водите са студени – между 7 и 10 градуса, и трябва да се затоплят, за да се използват за процедури. Някои от тях са особено богати на сулфати и на хлориди – като извора на Фердинанд. Те са полезни при болести на опорно-двигателния апарат, пикочните пътища и бъбреците, както и при гинекологични заболявания. Използват се основно водата, богата на въглерод и желязо, естественият въглерод и лечебните торфове.


Особено популярни са торфените процедури. Торфът се събира на 15 километра извън града и след като се използва, се връща обратно, за да се възстанови за 50 години. В курорта се прилага и лечение с горещи камъни. Те са обли, затоплени във вода и се слагат върху тялото. Предизвикват дълбока релаксация, която спомага за намаляване на стреса и напрежението, стимулира имунната система и метаболизма. Друга типична процедура е използването на въглероден двуокис във формата на суха баня. Газът се впръсква в голям найлонов мехур, който пристяга долната част на тялото. Това довежда до намаляване на кръвното налягане в долните крайници, както и до забележимо подобрение на сексуалните функции.   


Пиенето на вода в Марианские лазне е основна част от лечението на бъбречни и пикочни заболявания. Сулфатите има лаксативен ефект. Водата от “извора на Каролина”, например, се използва срещу образуване на бъбречни камъни, тъй като съдържа магнезий. При остеопороза се използва вода от “извора на амброзията” – тя съдържа калций и магнезий в отношение 5:4.


Влизаме в “Централни лазне” - четиризвезден хотел, в който един ден с храна и процедури струва 100 евро. От миналата година той е свързан с петзвездния “Нове лазне” чрез топъл коридор. В последния е идвал още английският крал Едуард VII, а сега тук отсяда Вацлав Хавел. Един ден в топ сезона струва 140 евро. За 5 месеца напред няма свободни места.


Във Франтишкови лазне - най-евтино


В най-малкия и най-евтиния от трите спа центъра в региона – Франтишкови лазне - има 23 минерални извора с кисела вода, сулфатно-железен торф и естествени горещи извори на газ. Тук даже известните карловиварски вафли са почти два пъти по-евтини. Награда след дългата екскурзия е посещението в “Аква форум”. В “света на водата” няма минерална вода, но забавлението е пълно. Басейните са няколко - с различни водни атракции и масажи. Час и половина тук струва почти 4 евро, а за деца под 120 см (!) удоволствието е безплатно. 


Чешката кухня – гулаш и много бира


Приключваме спа ваканцията в Чехия в ресторанта “Chebsky dvor”. От тавана на заведението висят десетки халби, по стените има препарирани животни като белка и мишелов. Келнерът ни пита какво ще пием – вино или бира. Избираме тъмна бира и не бъркаме. Супа с броколи, гулаш със свинско или телешко с колбас, гарнитура – картофи или кнедли; десертът, естествено, е ябълков пай. Спа лечение, комбинирано с чешка кухня, действа отлично.  Хубаво би било всеки да може да се убеди в това.


Павлина Михайлова


 


 
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ