Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Отзиви » Швейцария » Цюрих » Езерото

Въпреки красотите, внимавай за някои неща

Декември 2008  Автор: kolevdobri

Посетих страната през пролетта. Чудесно време, прекрасни планини, градове и села, пътища, тунели, виадукти, естакади, таксата за вход в държавата е само 30 евро, еднократно. Чистота, уют, ред - нищо ново, и евтиния, ако става дума за покупки на техника - от коли, до домакинска апаратура. За някои стоки цените са наполовина по-ниски от тези в България, особено ако се "хване" някоя промоция. За какво обаче трябва да се внимава, за да не излезе екскурзията твърде скъпа:


1. В никакъв случай не ползвайте интернет на територията на Швейцария, ако доставчикът ви не е швейцарски. На мен тази услуга за непълни 2 дни ми струва 1500 евро. Цените на някои телефонни услуги са по-високи от тези в България 20 /двадесет пъти/.


2. Ако си купите скъпа вещ в Швейцария не си въобразявайте, че лесно ще си получите ДДС-то на границата. На мен швейцарците ми попълниха изрядно документите и тъкмо се зарадваш, че ще си вземеш ДДС, австрийските митничари вече знаеха за мен и за това, че съм имал парични претенции към Швейцария. И си поискаха еднократна такса за преминаване през Австрия в размер на 800 евро, нещо като официален рекет. Никакви други обяснения. Решението е, връщане обратно в Швейцария, отказ от твоя страна да си получиш ДДС-то, скъсваш документацията пред швейцарските полицаи и след като те видят, че нямаш претенции към държавата им, те пущат свободно да си ходиш там, откъдето си дошъл. Изводът какъв е - толкова са хитри швейцарците, че са накарали съседите им австрийци да работят за тях, на практика. От цялата тази врътка нито австрийците нито аз спечелихме нещо - само швейцарците. Не мога да не им призная, че не случайно са най-богатата държава в Европа. Спомняте ли си вица, когато Господ раздавал благата, на швейцарците дал най-много и като спрял там, да си почине, те му дали мляко да си пийне. Като си починал и потеглил нагоре към небето, те се развикали отдолу "Господи, къде, забрави да си платиш млякото".


3. Резервирайте си хотел предварително. Отидох неподготвен в Цюрих и в "Хаят" ми оферираха 1600 лева за вечер за двама възрастни и дете, като ми казаха, че трябва да си потърся място за паркиране наоколо, но трябвало отново да си платя и за тази услуга. Всички хотели затварят след 10-11 часа вечерта, заключват се и ако нямате предварителна уговорка, ще спите в колата, независимо от това дали имате пари или не.


4. Внимавайте много на пътя. Навсякъде са сложили радари, камери и какви ли не джаджи. Антирадарът ми пискаше като побъркан в градовете на Швейцария. Там заплатите са големи и полицията разчита повече на техника, отколкото на физическо присъствие.


5. Приближи ли пешеходец към улицата - спирайте за бога. И не карайте в тесните улички с повече от 30-40, че това не ви е София.


6. Извън градовете, особено по магистралите, швейцарците малко "си распасват поясите", така че можете да се лепнете за някой "заек", нещо познато за мнози8.на от нас и да понатиснете газта, ако бързате да се приберете в прекрасната си родина.


7. Не си мислете, че можете да си оставите колата като "арабин в пустиня". В Швейцария няма "празно място", така, че ще излезе значително по-евтино да платите 15-20 евро за паркинг на ден, отколкото да се правите на тарикат. В противен случай ще ви излезе прескъпо, пък и резилът не е за подценяване.
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ