Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Отзиви » Унгария » Будапеща » Будапеща

Спомени, спомени

Декември 2008  Автор: kolevdobri

Този път не бях особено впечатлен от Унгария. може би, защото имах представата за тази страна от 1977г., когато с широко отворените си младежки очи жадно впивах огромните мащаби на Будапеща, красотата на дворците, парламента, подредените магазини, пълни със стоки...За разлика от тогавашна България, Унгария ми се стори като приказка. Дори посещението ми във Вашингтон не ме впечатли толкова. Тогава Будапеща беше витрината на социализма.


Какво видяха очите ми през 2008г.? Колкото и да е странно, "видях" кризата, преди официално да бъде оповестена. Може би очакванията ми бяха големи и заредих с тях и синовете ми, но след като посетихме града, малкият ми син, който е на 17 години и е доста подготвен от мен на тема световна икономика, ми каза, "Татко, не ме води повече в тази дупка". Видях Будапеща с улици, по-лоши от тези през 1977г., неравностите по пътя ме съпътстваха през целия град и в Буда и в Пеща, дори и около парламента. Строителството, като критерий за икономически просперитет беше замряло в началото на септември 2008г. Почти никъде не видях свежо реставрирани стари постройки. Не видях нищо в града, което да показва, че унгарците не живеят само на старата си слава. Ако нещо ново се е построило през последните 10-20 години, това са онези грозни търговски постройки за търговия на едро и дребно, които са заели входните магистрали към града.


Не знам, надявам се посещението ми във Виена, предишния ден, да не е повлияло на моето мнение за Будапеща, но видях как увяхването на една стара империя продължава вече 100 години и за разлика от културната слава на Виена, вторият град на някогашната империя изглежда като неуспял опит с мащабите си да засенчи столицата. Будапеща е на практика един голям напън на малка Унгария да представи нещо грандиозно на света, но оттук нататък ще са необходими поне 50 млрд.евро и 15 години упорита работа, за да поизлъска поувяхналото си минало.


Може да ви звучи елементарно, но сега разликата между България и Унгария е по-малка /в икономически план/ от тази, която съществуваше в далечната 1977г. Колкото и странно да звучи, не сме за изхвърляне.
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ