Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Отзиви » Гърция » Остров Тасос » Панагия

Нова Година на Тасос

Декември 2008  Автор: Татяна Йорданова Василева

Аз и моята половинка решихме да отпразнуваме настъпването на 2009 година в Гърция. Гърция е мечтаната ми дестинация от дете. А остров Тасос изглеждаше невероятно красив на снимки. Нищо че щяхме да сме през зимния сезон там. На 29 декември, късно вечерта потеглихме за Гърция. На 30 сутринта с изгряването на слънцето ни посрещнаха множество маслинови горички. А Гърция пък ни приветства със хубаво почти пролетно време. Първото място където се спряхме беше Кавала. Там пък навсякъде по улиците имаше портокалови дръвчета, с портокалите по тях. И никой не беше посегнал към тях. Такситата бяха оранжево-червени. Казаха ни че в Гърция в зависимост от района такситата са в различен цвят. Там бяхме за кратко. Видяхме Акведукта Камарес, крепостната стена, обядвахме и потеглихме към Керамоти. Качихме на ферибота и заплавахме към Тасос. Бяхме чували че долитат гларуси и чакат за храна. Бях се запасила с хляб и бисквити. И наистина птиците ни следваха по целия път от Керамоти до Тасос. Вземат храната буквално от ръката ти. Когато наближихме острова се преместихме в предната част на ферибота. Гледката която ми се отвори беше невероятна. На небето нямаше нито едно облаче, но Тасос беше някак обвит в мъглявина. Лъчите на слънцето се опитваха по някакъв начин да проникат и се бе получило нещо като игра на сенки. Да бях поет щях да го опиша, но така се захласнах по гледката, че забравих дори да снимам. От Керамоти директно се насочихе към старата столица Панагия. Това е едно малко бяло селце сгушено в острова. Казвам бяло понеже покривите на къщите са от бели каменни плочи, а повечето къщи са боядисани в бяло. Настанихме се и се приготвихме за утрешния тежък ден - обиколка на острова и Новогодишна вечеря. Първо отидохме в Лименас-сегашната столица на Таосос, която носи новото си име също като острова. Това градче прилича точно на Несебър-стария град. Пристан с рибарски лодки, където винаги мирише на прясна риба и тесни калдъръмени улички. След кратка разходка потеглиме към манастира Св.Архангел Михаил. По целия път от дясно ни следваха красиви заливи с още по-красив цвят на морето, а в ляво маслини-много маслинови горички. Някои от дърветата-вековни, бяха придобили чудновати форми. След кратък престой и в манастира тръгнахме към залива на Аликите. Там изпратихме деня и слънцето, което се скри в морето изключително красиво. Прибрахме се в хотела и се приготвихме за новата 2009 година. А тя дойде много бързо, с гръцки песни, узо и още нещо... На другия ден по обяд имахме възможност вече да разгледаме цялото селце, както и старата работилница за зехтин.Собственика презентира и много се разсърди,когато обясняваше за второто качество зехтин което правят от остатъка на първото.Нарече го олио.Някой от групата попита дали това  второ качество зехтин идва в България ,той сърдито каза ,че второ качество зехтин няма.Нарича се олио :)


Като излязохме от селцето и тръгнахме по пътя към гората дишах дълбоко с пълни дробове,чак ме болеше.До сега не бях дишала толкова чист въздух.Аромата на боровата горичката,на остров Тасос помня още. След като се върнахме в селцето се спряхме до едно площадче.Там имаше чешмичка,мостче с езерце и 2 дървета на които бяха се образували хралупи под формата на сърца.А местните бяха сложили лампи за да е красиво нощем.И имало една легенда,че ако пиеш от тази вода,ще се върнеш отново на острова и ще се задомиш за местен :) Пих само с надеждата да се върна там :)


На втори февруари потеглихме обратно.Надявах се като се качим на ферибота и потеглим да се обърна и да снимам гледката която видях на идване.За жалост Тасос не искаше да ни изпраща толкова скоро ,валеше дъжд и красивата картина я нямаше. А като наближихме границата заваля сняг...


Та такава е Гърция.Посреща ,но и е трудно да изпрати...


 
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ