Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Отзиви » Гърция » Солун » Солун

Приятелска среща в Солун

Февруари 2009  Автор: eva_am

За първи път посетих Солун през ноември 2008г. Пристигнахме към обяд и веднага тръгнахме на "разузнавателна" разходка. Бяхме обещали на познати-пътешественици, че ще им разказваме и "показваме" в снимки, максимално много неща за града. Отправихме се към основните забележителности: Триумфалната арка на Галериус, Ротондата, църквите "Св. София" и "Св. Димитър". Естествено нямаше как да пропуснем шопинг тур из Виа Егнатия, която е най-известната им търговска улица. Там, пред един от бутиците, за моя огромна изненада срещнахме наши познати от България. Нямахме никаква представа, че и те ще бъдат на почивка в Солун по това време. Както се казва ... "светът е малък". Привечер, заедно с нашите приятели се разходихме до крепостната стена и разгледахме красиво боядисаните къщи из малките улички. Вечерта решихме да отидем на заведение и се озовахме в много приятна градина с бар по средата и осеяни наоколо уютни масички. Беше студено и на фона на цялата заобикаляща ни красота, все пак единодушно предпочетохме да влезем в закритата част, където прекарахме весело до полунощ. Тук е мястото да споделя, че едно от нещата, които не си заслужава да пропуснете, посещавайки града е - гръцката кухня. Тя е типична средиземноморска, с осезаемо балканско влияние. Основен и най-важен продукт при тях е... зехтинът. На трапезата им задължително присъстват маслини и сирене. Използват много подправки, като именно тук идва разликата спрямо нашата кухня - те слагат риган вместо чубрица. Най-популярната национална напитка е узото, докато метаксата, въпреки че е смятана за традиционна, всъщност се консумира предимно от туристите. Всеизвестно е, че Солун е основан от македонския цар Касандър, кръщавайки го на жена си Тесалоника, сестра на Александър Македонски, както и че тук са родени българските просветители Св. Св. Кирил и Методий. Това, което незнаех обаче, ми разказаха нашите приятели, а именно - когато през 1207г. цар Калоян е пред портите на Солун и е на път да превземе града, е предаден от съпругата си и е убит от Борил, синът на сестра му.


На следващият ден си направихме дълга разходка по крайбрежната улица. Разгледахме Бялата кула и паметника на Александър Македонски.


Екскурзия та до Солун бе едно от най-вълнуващите ми преживявания през изминалата година. Не ми се искаше да си тръгвам и с мъка напуснах града.


 
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ