Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Отзиви » България » Пазарджик » Пазарджик

Посрещане на Новата година в Пазарджик

Февруари 2009  Автор: asyailieva

Искам да споделя колко съм доволна че на връх новата година бях в Пазарджик. Никога преди това не съм била в този хубав български град.


В близост до моста на река Марица е църквата "Света Богородица". Доколкото съм запозната, според легендата, преди Освобождението турският "управител" на града е позволил на българите да си построят храм, но той да е голям колкото волска кожа и не по-висок от джамията. Заради условието му относно височината, по-голямата част от църквата е вдълбана в земята. Иконостасът представлява уникална дърворезба под егидата на ЮНЕСКО.


Къщата-музей "Константин Величков" е едноетажна постройка. Именно тук, неговата сестра ушива знамето на Пазарджишкия революционен комитет. Препоръчвам на всеки, който по един или друг повод посети града, да отдели време да разгледа къщата-музей.


Успях да разгледам също така паметника на Кирил и Методий; старата поща; регионалния исторически музей. Парка-остров "Свобода", известен като "Острова" е мястото, където може да се разхождате с часове, и пак няма да ви омръзне. Идеално е вечер, когато всичко наоколо е осветено и имаш чувството, че се пренасяш в един по-красив и романтичен свят.


Преди да замина за Пазарджик си бях набелязала забележителностите, които да посетя. Единствено не можах да разгледам къщата-музей "Станислав Доспевски", но има една приказка, че трябва да остане нещо, заради което отново да се върнеш. Е, едва ли това ще е повода да пътувам до Пазарджик отново, но нищо не се знае.


 
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ