Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Отзиви » Италия » Верона » Къщата на Жулиета

Верона

Февруари 2009  Автор: Lidya

Когато някой заговори за Италия, всички се сещат за Венеция, но аз ще разкажа за красотата и топлотата на един друг град – Верона, известен като градът на любовта. Това е неоспорим факт, заради прочутата любовна история на Ромео и Жулиета.


Във Верона се намира Римски Амфитеатър, известен като "Арена ди Верона"; Веронската катедрала " Santa Maria Matricolare ", известната базилика " San Zeno", къщата на шекспировата героиня Жулиета – " La Caza di Giuletta", нейната гробница и прочие.


Най-голямо впечатление ми направиха къщата и гробницата. Стените на дома са обрисувани от посетителите, защото има поверие, че който си напише името или се подпише, ще бъде обичан и ще обича цял живот. Така постъпихме и ние през пролетта на 2004г. Не мога да изразя възхищението си от обстановката в града и приятното отношение на хората. Любовта цари навсякъде. Жителите на града са се помъчили да запазят този "храм" на Жулиета непокътнат, както е бил през 14 век. Всяка година къщата е посещавана от средно 2,5 млн. хора. В двора й е поставена златна статуя на Жулиета, известна като "Избелялата гърда". Редица влюбени туристи ходят и се покланят пред нея.


 


По-късно посетихме и гробницата, където положихме цветя. В кладенеца, обърнати с гръб, хвърлихме монета за щастие и здраве. На излизане няма как да не забележите обсипания с бележки стар дъб. От разноцветна хартия са изрязани различни по видове и големина листа, на които пишехме своите любовни послания, след което ги окачахме по клоните на дървото. Различните листа бяха написани на най-различни езици – български, руски, френски, китайски, английски и пр.


За съжаление не мога да ви покажа мои снимки, защото всичките ги подарих, но не съжалявам, защото аз съм съхранила истинския спомен и топъл дух от този красив град. Пожелавам на всеки, който отиде в Италия да посети Верона.


 
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ