Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Отзиви » България » Копривщица » Копривщица

Уикенд с любим човек

Февруари 2009  Автор: aleksiev_d

Здравейте, на всички приятели и читатели на списание Пиколо искам да споделя с вас страхотните ми спомени от посещението ми в едни истински български град - Копривщица. Още от ученическите ми години в часовете по история и литература този град е събуждал интереса в мен със своите бъдни и непреклонни личности не жалещи сили и средства за Свободата на родината. От тогава до ноември месец на 2008 годинa по една или друга причина не съм успявал да го посетя, но при един непринуден разговор с приятелката ми си го поставихме като цел.


Решихме да пътуваме на отиване с влак, а на връщане с автобус, за да можем да разгледаме колкото се може повече места. Приятната ни изненада започна още от гарата, когато на перона вместо типичен пътнически влак от началото на миналия век, стоеше чисто и спретнато сравнително ново влакче, на което бързите влакове по линията Варна-София биха се засрамили. Сред редуващи се красиви планински гледки и малки гарички след два часа (от централна гара ) стигнахме в гара Копривщица. Беше започнало да вали сняг (първият за тази зима), който превърна района в зимна приказка. Следваше бърз преход с автобус до центъра, от където от местното туристическо бюро си взехме билет за къщите музеи и започнахме нашата обиколка. Беше истинско удоволствие човек да прочете бунтарските стихове и песни на революционерите, да се докосне до черешово топче и четнически дрехи, да погали ролките на първата българска печатна машина, дапо зяпа някогашните баровс ки къщи Лютовата и Ослеквата.


Движейки се тесните улици с високи каменни огради се чудех дали съм в България, нямаше ги големите строежи с грозните им кранове и бетоновози, типични за морските и планинските ни курорти, а всички сгради без изключение са запазили автентичния си стил - аптеки, училище, кметство...


От обилния снеговалеж, бяхме мокри до кости , но това не ни отказа да разгледаме всички надлъж и на шир. За вечерта си бяхме запазили стая в типичната копривщенска къща, в която не липсваше нищо от съвременните удобства , съчетани с автентичен стил. На другия ден след порядъчно ставане на обед се отдадохме на дегустации на местните напитки и специалитети. За един weekend успяхме да си починем ползотворно и да се заредим с енергия като за цяла отпуска Копривщица - едно чудесно място за разтоварване, особено ако си с ЛЮБИМ ЧОВЕК комбинацията е невероятна!


 
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ