Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Отзиви » Австрия » Виена » Марияхилфер

На гости на Моцарт

Февруари 2009  Автор: ggeoorggieeva

Слънчев пролетен ден. Усмихнатото априлско небе над летището посреща и изпраща белите метални птици минута след минута. Очаква ме вълнуващо пътуване със самолет и за разлика от първия ми полет, сега стомахът ми не се присвива всеки път като си представя земята на хиляди метри под мен. Виена ме очаква отново и аз със цялото си сърце и душа се оставям на страхотното усещане от предстоящата малка ваканция.

След близо едночасов полет над планини, градове и поля и краткотрайно нарушаване на идилията от съвсееем лека турбуленция кацнах благополучно на Швехат и започнах да правя планове от типа:“Как да опозная Виена най-добре за  6 дни?” ;)

За щастие метеорологичните условия бяха на наша страна през целия ми престой в града на Моцарт. Та дори успях да хвана и малко тен благодарение на няколкото блузки без ръкави, които си бях приготвила в багажа и вследствие от дългите разходки нашир и надлъж по паркове, улици и замъци. Моята по-добра половинка - Любо беше моят гид сред десетките забележителности и невероятни местенца в австрийската столица. Въоръжени с карта на града, раница заредена с минерална вода и сандвичи, фотоапарат, слънчеви очила и неизчерпаем ентусиазъм навъртяхме доста километри (добре, че този път си носих удобни обувки и можех да се насладя на всеки извървян сантиметър.....).

Чудя се от къде да започна с моята виенска приказка ..... Май всяко едно от местата, които посетихме напълно заслужава да се спомене, пък било и с няколко думи само ... И понеже уникалните преживявания заслужават специално представяне ще опитам да ги опиша по един различен начин.

ВИЕНА ще остане в цветните ми спомени и грижливо пазените фотоалбуми с:

В ълшебните дворци Шьонбрун и Белведере, които разказват красиви истории за принцове и принцеси, разкошни балове и отдавна отминали бляскави времена. Ботаническата градина на Белведере с нейните редки и екзотични обитатели и дългите алеи потънали в зеленина и цвят. Кичестите гори на Шьонбрун, пълни с любопитни катерички и сладкогласни птички. Величествените фасади, прохладните фонтани и спиращата дъха архитектура.

И сторията, която извира като фонтан от всеки ъгъл, всяка улица, всеки паметник и всяка сграда.

Е моциите от изживяването да видя нощна Виена, окъпана в хиляди искрящи светлини от върха на емблематичното Виенско колело.

Н асладата от дългите разходки до старинното Кметство, внушителната Опера, забележителната катедрала “Щефансдом”, многобройните паркове, приютили огромни дървета и красиви езерца, големия мост над Дунав с многобройните круизни кораби.

А втентичността на един град, който много прилича на нашата родна столица, но и много се различава от нея. Градът, който притежава изключително организиран градски транспорт, спокойни и ведри жители, най-вкусния шоколад и неизменния аромат на легендарното виенско кафе.

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ


????????????? ??????? ?? ????????? ?????? ?????? ????????? ??????? ????????? ??????????? "????? ??????" ??????????? "????? ??????"