Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Отзиви » Германия » Берлин » Обиколка с кола

Стената след 20 години

Март 2009  Автор: gomar1

Тръгнахме на 22 февруари с кола по посока Сърбия, Унгария, Чехия, Германия. Крайна дестинация беше Берлин. Проблемите започнаха още на влизане в братска Сърбия, митничара имаше финансови нужди, но не знеше как да си поиска, та стана леко недоразумение.

Пътя е стандартен, минавал съм го над 10 пъти, интересно беше влизането ми в Германия, влязох през Саксонските алпи, сняг, много сняг, толкова сняг не съм виждал никога през живота си. Оттам тръгнах да обиколя двете провинции - Саксония и Брандебург - разкошни села - характерни за цяла Германия - подредено, чисто красиво, много вода, валеше като из ведро и естествено нямаше никакъв сняг.

Берлин – заветната цел – стигнахме понеделник вечерта, още вторник бяхме построени на Потсдамер плац да видим дали има още следи от стената. Следи има, само дето площада вече е в центъра на Берлин, а не е ничия зона между двете страни, от Сони са направили уникална стъклена сграда в която са консервирали стара сграда – насреща е луксозен хотел. И знака на спирката на метрото от преди стената – също консервиран под стъкло. Дълги години метрото е подминавало тази централна спирка, защото стената е била отгоре. На чек поинт Чарли си седяха униформени – едни засмени лица, нямат нищо общо с онези от преди 20 години. Нашето посолство си е все същото на Лайпцигер щрасе. За малко да се върна в детството, добре че  през Бранденбурската врата се виждаше в другия Берлин а и в райхстага се влизаше, вярно след дота проверки, но гледката си струваше. Шпрее си тече и не и пука за политика и граници. Сега стената е една голяма атракция, има разни постери, хора с камери и микрофони обикалят да те питат какво помниш и какво си видял. Аз помня кулата на Александер плац и гарата. Разходка из нощен Берлин, доста скучно, много са далеч от софийския нощен живот, събитието се развива в събота вечер в 11 часа. Немци няма, легнали са си отдавна в леглата. Канско спокойствие. Работата ще я свършат, ама никой не знае кога – когато – тогава. Неделя е ден за пълна почивка, нищо няма да намериш което да работи и ако закъснееш с пазара може да си седиш гладен. Както всички хубави работи и това пътуване свърши. Път, прибиране и подготовка за нови подвизи.

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ