Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Отзиви » Гърция » Александруполис Димотика » Беломорска Тракия

Александруполис

Март 2009  Автор: работник

Ако минете през Свиленград ви чака, страхотен път и разтоянието от границата до Александруполис се взема за около 2 часа. Пътят е супер, и в голямата си част е като магистрала. Табели има на всякъде. Няма как да се объркате. Минава се покрай Орестиада, Софли, Димотикон, и следва Александруполис, който е на брега на морето. От изброените градове. История има единственно в Димотикон, другите са сравнително млади на 100 - 150 години. За сметка на това Димотикон или както го кръстихме с жена ми - Дидимутичу!" за кратко е столица на Византия. Предполагам че този факт е свързан със залеза на  "източната римска империя" и изтласкването и от настъпващите османци. Понеже покрай всеки град има отбивка (обозначена) за подход към града, а обикновено са по няколко, отваряйте си очите, като влизате в Александруполис.


Трябва да влезете в първият подход към града... ако идвате от Свиленград де. В противен случай, ще си удължите поне още 30 км. пътя. Ще минете покрай летището. Следват наколко големи магазина като ЛИДЛ, ДЖЪМБО (който е доста голям) и влизате до пристанището... и гарата. Всичко това е покрай морето. Както и да се движите, все ще стигнете до пристанището. Там има магазинчета, таверни, гирута и всякакви други магазини. Високо строителство в този град няма (не знам дали някъде в Гърция, въобще има).


Най-голямата забележителност в града е фара който е на крайбрежната улица и е вторият по височина в Европа. Иначе нормално полукурортно градче... има жители колкото Нова Загора Примерно. Старото му име е Дедеагач мисля! Лесна дестинация е и се ходи бързо... ако например сте от Стара Загора и тръгнете с автомобил в 6 часа, то имате около 250-60 км. мисля, абе около 10 часа сте там, зора е да минете България, понеже тук са ни много лоши пътищата. Ходил съм няколко пъти..., ей така за през деня. Има едно арменско ресторантче, покрай пристанището в малките улички... там можете стещу 50 евро (четирима човека да хапнете и пийнете добре) обстановката е супер, храната е много вкусна, понеже се приготвя от собственика пред Вас. Ходили сме в Александруполис и лятото и зимата. Еднакво добре сме се чувствали! Градчето е някак отнесено и не притежава онази убийственна динамика присъща на големите български градове.


Нормално е, от гледна точка на географията и населението му. Можеш да убиеш доста време, разхождайки се по улиците покрай пристанището. Незнам на какво се дължи, но лятото ми изглеждаше, като Китен преди 10 години. Някак празно по улиците. Хората, които срещаш в следобедните часове, предимно туристи. Лафихме с едно хипарливо гърче подпрени на фара (оня фар). Не е така обаче през пролетта и зимата, по улиците беше доста по оживено и крайбрежните кафета и заведения си работиха. Много е чисто. От мен толкова... за събота и неделя е супер.


 


 


 


 
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ