Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Отзиви » България » Боровец » Боровец

Посока България: Боровец

Април 2008  Автор: emy_darth

Днес “Боровец” е най-големият планински курорт у нас. Курортното дело в Рила планина води своето начало от 1896 година. Това прави Боровец и най-старият български зимен курорт, чиито прелести са описани още в незабравимия роман на Димитър Димов – „Тютюн”. Историята започва от далечната година, когато курорта е бил известен като Чам кория, а Фердинанд решава да построи своята резиденция там. Курортният комплекс е разположен на над 1300 метра надморска височина по северните склонове на Рила като през годините продължава да се разраства. И до наши дни през летните месеци упорито се работи по строежите, за да може готовата хотелска база да посрещне първите туристи още с началото на зимния сезон.  


Близостта на София – само на 72 километра, го прави един от най-предпочитаните курорти за уикенда за хората от многолюдната столица. В непосредствена близост са още Самоков – 12 километра, Костенец и Дупница – отдалечени съответно на 27 и 52 километра. Добрата транспортна връзка, както и лековитата природа, са превърнали “Боровец” в един от най-посещаваните целогодишно курорти. Дори и през лятото там освен строителните обекти се развиват и алтернативни видове туризъм. Това се дължи на факта, че климата в региона през цялата година е благоприятен. Лятото е прохладно, а зимата – мека и снежна. Сред местните летни атракции е например сафари с джипове. Така без да се изморите може да обиколите стръмните склонове, да разгледате и да получите допълнителна доза адреналин. Хладните вековни иглолистни гори се предпочитат и от организаторите на тийм билдинг. Многобройните маршрути пък са идеални за пешеходни разходки, съпроводени с пикници на заслоните. От Боровец могат да се предприемат пешеходни преходи по маркирани маршрути до различни обекти в Рила - до връх Мусала (6 часа, а от горната станция на кабинковия лифт - 3 часа), до дворец “Ситняково” (1.30 часа), до хижа “Чакър войвода” (2.30 часа), до дворец “Саръгьол” (3 часа), до хижа “Марица” (4.30 часа), до хижа “Заврачица” (6 часа). Сред останалите хижи, в които може да се отседне са: “Шумнатица”, “Мусала”, “Седемте рилски езера” и “Мечит”, която е особено подходяща за начинаещи скиори и туристи.


Хотелите в “Боровец” са отворени също целогодишно. През лятото те приютяват туристите идващи през почивката си заради здравословните условия, които предлага Рила и дебелата сянка под величествените борове като цената извън активния зимен сезон е сравнително по-ниска. През зимата всички любители на снега и зимните спортове могат да се подслонят в лукса на три, четири и петзвездните хотелски бази. Повечето от сградите се строят в алпийски стил, но не липсват и сгради повлияни и от други по-модернистични стилове. Повечето от хотелите са оборудвани със спортни комплекси, които редлагат разнообразни възможности за спорт и SPA релаксация - фитнес зала, закрит басейн, боулинг, билярд, тенис на маса, ръчен и подводен масаж, тангентори, перлена вана, хидроджет, солариум, сауни.


Близостта на град Самоков е предпоставките за развитие и на културен туризъм в региона. Интерес представлява възрожденската самоковска къща, която е богато украсена с декоративна орнаменти, изработена от местните дърворезбари. Традициите по тези места, отворени и за европейско влияние, са създали стил, съчетаващ естетическите идеи на българското общество от вековете на Възраждането, които непрекъснато се обновяват с барока, към който майсторите приобщават творчеството си. Потомци има и до днес на майсторите медникари, кожари, грънчари. Нестихващата колекционерска страст на туристите дава работа и на тъкачите, на шивачите на гоблени и майсторите, които изработват цветното декоративно стъкло. Първата стъкларска фабрика в България е създадена имено в Самоков, но тя е просъществувала само няколко години. В наши дни младите художници експериментират и използват този материал, за да му придадат един други вид като осъвременяват представите за витража.


Истински очарователен курорният комплекс “Боровец” обаче е през зимата. Меката зима и отличните възможности, които предлага планината са идеални за практикуване на всички зимни спортове. Пистите са разпредели в 3 подрайона – “Ситняково” и “Мартинови Бараки” с общо 8 писти с обща дължина – 19 километра, “Ястребец” с 3 писти с обща дължина – 13 километра и “Маркуджика” - най-високия района с 4 писти. Пистите на “Ястребец” са най-добри и на тях се провеждат и всички значиим ски-състезания. Десетки километри са и пистите предлагащи условия за ски-бягане и биатлон. Над 10 лифта - гондола-лифт, седалкови лифтове, лифтове за скиори, работят през зимата като някои от откритите лифтове функционерат и през летния сезон. На разположение на туристите са и множество заведения за хранене, барове и дискотеки, повечето от които обаче извън сезона не работят. Целогодишно обаче почиващите могат да се наслаждават на гледките на най-високите върхове на планината - Мусала, Малка Мусала, Иречек, Дено и Алеко.


Станислава Пенева-Григорова


 


 


 
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ