Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Отзиви » България » Трявна » Даскаловата къща

Трявна - Даскаловата къща

Април 2009  Автор: anbi3

За нея има истинска история, звучаща почти като легенда. През 1808 г., след като къщата е готова, нейният собственик заможният търговец Христо Даскалов решава, че тя не е напълно завършена, защото липсва вътрешна украса. Тогава двамата тревненски майстори - Иван Бочуковеца и Димитър Ошанеца сключват облог за направата на по-изкусен дърворезбен таван. Облогът печели по-възрастният майстор Димитър Ошанеца, въпреки че и слънцето на Иван било много красиво.


Къщата има просторен озеленен двор, на два етажа е и пресъздава по невероятен начин атмосферата на онова време. В нея може да се види експозиция на одежди на мъже и жени от 19-ти век, такива, принадлежали на светски личности и на обикновени люде. В една от стаите има бебешка люлка. Подредени са още много инструменти и творби на различни тревненски майстори.


Исторически къщата е важна, защото в нея е нощувал и Левски. Тук Апостола и Ангел Кънчев са основали местния таен революционен комитет.


Ще я намерите лесно, защото всеки тревненец, а и не само, може да ви упъти. А като приключите с обиколката й, може да хапнете точно отсреща - в "Старата лоза". Няма да останете разочаровани, гарантирам.


 


 


 
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ