Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Отзиви » България » София » Разходка в околностите на София

Най-известното гнездо на щъркели в София

Март 2009  Автор: Heavy metal, baby!

Не е от суеверия или желание за нещо излишно, по-скоро е любов към традицията, която гласи, че мартеницата не се сваля докато не видиш щъркел или разцъфнало плодово дръвче! В наше време, когато не вярваме и все бързаме, когато възпитанието е заменено от арогантност, много се радвам, че има традиции, които "тихо" да спазваш - една от тях е носенето на мартеница! Вярно, като бях дете ги губех (мартениците), а и тогава модата не беше да се носят на ръката, а се закичваха..., но от няколко години ходим всяка година след 21 март до едно щърекелово гнездо, което е близко е до София, за да видим дошлите щъркели.


Харесвам ги щъркелите, как си избират местата за гнездо - не знам, но се чудя защо в квартал Бенковски са се събрали толкова много - повечето гнезда са на уличните лампи по протежение на главния път - там е мръсно и шумно, на ден минават вероятно хиляди коли... но щъркеловата колония там расте! Защо тези красиви птици искат да живеят тук (и защо, аз вече не искам да живея в София)...


Първото щъркелово гнездо е вдясно на камбанарията на църквата, ако излезете от Орландовци - това е пътя към манастира на Свети Мина, а щъркелите са преди Околовръстното. Това е трета година, която ходим да видим "щъркелите, за да си свалим мартениците", но за първи път имам толкова мощен фотоапарат, дано да ви харесат.


 


 
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ