Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Отзиви » България » Горна Оряховица » град Горна Оряховица

Посока: България. Горна Оряховица - туристически град?

Април 2009  Автор: anbi3

Реших да напиша нещо за града, в който живея. Защото всеки може да каже две хубави думи за място, на което е отишъл на почивка и коя почивка не те зарежда с нови сили и емоции. Но твоя град, това е мястото, което си избрал да населяваш в този глобализиран свят и поради този избор си му длъжен.


Стотици малки градове в България гинат във все още пост-социалистическата си действителност. В Горна Оряховица това си личи още със стъпването на "Центъра" на града, целия облечен в мрамор, любимият мат`риал на онова време. Не питайте как се пързаля при сняг или дъжд, важното е, че е стабилен, а и е най-подходящ за скейтърите и другите дечурлига на колела, заливащи мястото в следобедните и по-късни часове.


Освен това, когато повечето хора от други места чуят Горна Оряховица, казват: Ахаа, там, военните! Но колко поделения останаха действащи в този град и като какви работят едновремешните военни? Отговорът е кой каквото намери. Много от хората знаят и са минавали само през ЖП гарата. Да, Горна Оряховица е най-големият ЖП възел в северна България. Но Горна Оряховица не е само ЖП възел. Градът се отърсва бавно, наистина бавно, от социалистическите си дрехи. Наблюдавам този процес, той се случва пред очите ми в най-важните и чувствителни години за моето израстване и навлизане в живота. Времето, когато трябваше да избирам бъдещата си професия, любов дори, както и мястото, където да родя детето си. И по стечение на обстоятелствата, след близо шест години, прекарани в София, аз се върнах да родя детето си именно тук, в Горна Оряховица. Помня, когато Нора, момичето добило известност от Мюзик Айдъл 2, каза, моля ви, гласувайте за мен, не искам да се връщам в тъпата Горна (цитирам по памет). Помислих си, наистина, когато живееш в малък град като нашия, и след това излезеш и видиш "света", събитията, ставащи около теб и ти винаги в центъра им, си казваш - това е живота, този, който искам да имам и който е за мен. Но в България има и други градове освен София, и слава Богу. И във всеки от тях живеят хора, които работят за градовете си, за България, за да не останат те едно опустяло кътче от географската карта. И когато ходим на почивка по всички онези модерни места, независимо в България или в чужбина, е хубаво да не забравяме и родния край.


Защо да дойдете в Горна Оряховица? За да видите родното място на: Нора Караиванова, Валери Божинов, Николай Манолов, Виктор Азманов (Белият Буда, първият българин, допуснат до обучение в манастира Шао Лин и шестият европеец), вафлите Боровец. Защото Арбанаси ви е само на 3 километра, а в Горна Оряховица също има хотели, които могат да ви струват дори по-евтино, защото Велико Търново е само на 7 километра, и за да стигнете до него, трябва да минете през Арбанаси, така че ще видите поне 3 населени места, които си струва, за почти без пари. Защото Лясковец се води на 1 км от Горна Оряховица, но това е, ако се мери от центъра му, защото двата града практически преливат един в друг, свързани са с тротоар, което е другото уникално нещо в България, и вие ще го видите. Защото, ако сте запален планинар и любител на горите, може да се изкачите по екопътеката до хижа Божур и на върха да седнете на едно от пънчетата, да си разопаковате домашно приготвената храна, или пък да си изпечете месо на скара в готовото огнище там. Хижа Божур може да се ползва за нощувки, но не се наемам да я препоръчам. Затова пък наоколо (в града, например) има достатъчно места за спане. На път за хижата може да посетите манастира "Свети Илия", а от хижата по маркирана пътека - манастира "Света Троица". Ако сте по-куражлия и има кой да ви заведе, от една от скалите може да стигнете до неголяма пещера, от която да гледате манастира отгоре. Пак ако има кой да ви води, може да се изкачите и на Камъка - най-високото място в града, откъдето се открива невероятна гледка. Приключението освен това ви дава и адреналин. Камъка е осветен от една от местните фирми, затова и нощем не остава незабелязан.


Наоколо е и крепостта Раховец, чието име носи града, а и съседният Долна Оряховица. Мястото, мисля, е недостатъчно изследвано и може да представлява интерес от археологическа гледна точка.


Елате в Горна Оряховица в края на май, на 29 е празникът, а обикновено ден или два след това - Празникът на горнооряховския суджук, когато може да вкусите от всички марки в региона, производители на вкусния деликатес.


Градът има три по-големи парка - "Христо Ботев", Градска градина и Детския кът. В последния в момента се строи аквапарк, обещан е да отвори това лято през юли. Наблизо е заведението Джевана, в което обстановката напомня арбанашките заведения. Там се строи и нов хотел, който ако ползвате, вечер ще се наслаждавате на мириса на борова гора, и както казах, басейнът ще ви бъде на минута пеш.


Сигурно може да се каже още, вероятно вече стана много дълго и все пак ... надявам се в този мой роден град туризмът да се роди най-сетне така, както съм виждала в много по-малки и с по-малко атракции места. И младите най-сетне да се завърнат!!!


 


 
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ