Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Отзиви » България » Дряново » Дряново

Лафчиевата къща

Април 2009  Автор: galina_galinaruleva

Благородството на Лафчиевата къща
Текст и снимки: Галина Рулева

Триетажна дървена къща, благородно почерняла под  напора на ветрове, дъжд и беизмилостно планинско слънце. Основите й са каменни, непоклатими. Тя сякаш внушително е подпряла целият градски площад, хората и времето на снагата си. Няколко цвята червено мушкато греят  насреща с усмивка.  Това е Лафчиевата къща в Дряново.  Казват й „къщата без пироните”, защото майсторът й Кольо Гайдарджията е изградил дървената конструкция и сглобките на гредите  без железни скоби и гвоздей, а с така наречените „длъб и зъб”.

Всъщност, това са две къщи, обединени от  стрехите и тежкия  покрив от каменни плочи.  И да искаш, не можеш да ги подминеш. Обсебват те с  величието  на камъка и дървото, които създават усещането, че са част от  Балкана и от историята.  Градежът е от  1840 година, а за майстора е било  достойнство и чест да гради такъв личен дом, който впечатлява  и днес. Интериорът е повече строг, отколкото пищен и разточителен. Той подчертава характера на българина от Дряновския край. И когато е богат, той е мъдър, добродетелен и здравомислещ.  Затова и в дома му всичко е с нагласата да векува, да носи духа на семейството. На дървения таван в гостната е резбовано слънцето, стенните долапи и вратите са с елегантна линия, използвани са различни видове и цветове дърво. 

Оцеляла до днес, тази уникална Възрожденска сграда е паметник на културата. В нея е аранжирата етнографската експозиция "Градски бит от края на XІX и началото на XX век" . Двата жилищни етажа показват  начина на живот на богато дряновско семейство. Между мебелите има както местните изрисувани сандъци, така и  внесени от чужбина модни  за времето си столове и маси.  Освен градските  дантели и бродерии,показано е и местното тъкачество, колекция от облекла, характерни за Дряновския край.

Мнозина свързват Дряново с родения тук самоук български майстор-възрожденец Кольо Фичето. Насрещу  Лафчиевата къща е издигнат неговият музей, на няколко крачки е църквата „Св. Никола”, часовниковата кула от 1778 година...и цялата героична дряновска история.
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ