Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Отзиви » България » Луковит » Diplomat plaza

Парижка целувка в Дипломат плаза

Април 2009  Автор: galina_galinaruleva

Парижка целувка в Дипломат плаза “Срещни мечтите си”. С това пожелание в хотел “Diplomat Plaza” посрещат своите гости. Да се почувстваш специален. Това е идеята на 13-те дизайнерски стаи в първия концептуален хотел в България. Луковит може и да не е градът на мечтите като Лондон, Париж или Чикаго... но пък никой не зне къде точно ще срещне мечтата си и ще се озове ненадейно в “Стаята на влюбените” или в “Звездната стая”.Докато обмислях не е ли време да обновя впечатленията си от френската кухня с едно парижко пътешествие... и се озовах на път към Луковит. “Срещни мечтите си”... Добро пожелание. Особено ако си пропътувал половин България и пътят минава през Шипченския проход. Този зимен преход е пълен с екстремни усещания. Почти е невъзможно да се види паметникът, обгърнат от мъгла. Еднокилометровата отсечка до него не е почистена от снега, малцина са смелчаците, тръгнали да се катерят по стъпалата. След като човек е загърбил страховития проход, дълго се мотае из Габрово поради безхаберието на габровци да си сложат читави табелки към Севлиево. Оттам по варненския път започва такава яростна гонка на тирове, сакаш си на рали Париж-Дакар. Само че вместо с пясък, пъплещите дребосъци се заливат с вода и кал.

Истинска еуфория в рано падналия мрак създават истеричните дълги светлини, от които няма отърване. Та когато пристигам в хотела, единственото ми желание е да сложа глава на възглавницата. Никакъв басейн, никаква вана на Клеопатра или светска съблазън като дискотека “Ъндърграунд”. Дори не знам коя дата сме. Ориентирам се по новия календар на “Diplomat Plaza”, сниман в най-впечатляващите тематични стаи, съвместен проект с Модна агенция WEB Models. На сутринта първото, което научавам са местните новини, събрани в “Plaza news”, вестник, който от една страна информира какво се случва, от друга – в него е менюто на бирарията към хотела. И една от важните новини е, че шефът на кухнята Антон Дойчинов на шестия национален конкурс “Готвач на годината” в Златни пясъци се класира четвърти. Важно е, защото все пак денят започва с една “Френска закуска”. Той омайва журито с “Щрудел с биск от скариди и Шардоне, гарниран с мармалад от манатарки” и “Морска трилогия от хрупкаво филе от лаврак, кралска скарида, рак на фурна и гарнитура от зелени зеленчуци и агнешки мозък”. Предложението му за десерт е “Чийз кейк с тиква и карамел, поднесен със сорбе от тиква, мармалад от стафиди и ароматни трохи”. Романтичната му вечеря за влюбени пък изглежда така: Салата “Любовна нощ” в две части. За Нея – “Каприз”, за Него – “Табули”. Следва – “Миди “Дяволски нокът”, “Шатобриан за двама” с най-доброто вино в региона “Телиш”. Десертът е една много сложна френска целувка с крем”Патисиер” , кафе, физали с шоколад и ...следолед от рози. Продължаваме парижката тема с морковена салата и три вида френски сирена, терина с гъши дроб, любимият “Шатобриян” и крем “Брюле”. Този крем, който се смята за типично френски се прави в множество варианти и разбира се, на всеки майстор му се иска да бъде най-добрият. “Шатобриан” също се приготвя по различни рецепти, според София Лорен, това си е едно добре приготвено телешко филе на скара, а останалото са превземки с претенции за изисканост. Историята на тази френска вкусотия започва в района на Бретан, откъдето е и писателят благородник виконт де Шатобриан, считан за “бащата на романтизма”. Това е специалитетът, приготвян от неговия готвач. И тъй като там са се отглеждали много говеда, ясдтието се приготвя с говеждо.Когато човек е в град като Луковит, взел за емблема красивите моми, станали известни от старата народна песен, любопитно е с какво още са славят местните традиции. В дворовете все още се отглеждат плодове и зеленчуци, хвърчи по някоя кокошка.

Калина Петкова разказва как в семейството й правят “кротмач” от биволско мляко, защото брат й има 40 бивола. Наименованието на този продукт в разрични крайща има вариации /кортмач или кутмач/. Млякото се вари на бавен огън два часа, след това за всеки литър се добавя лъжица сол. След като изстине се оставя да втясва, като се разбърква поне 4-5 пъти на ден. В зависимост доколко е “узряло” млякото има различен вкус и се смята за голям деликатес. От него се прави салата с печени чушки. В Луковит на прославения Луковитски панаир всяка година има и кулинарна изложба-конкурс. Между активните участнички и носител на първа награда е Мария Иванова. Във всекидневието си тя продава най-обикновени банички на пазара, но е запалена кулинарка, следи кулинарните новости в медиите и прави с голяма фантазия кокошки, пити, баници, все оригинални експонати за изложбите. В нейното семейство кротмач или “катък” се прави от овче мляко. Млякото също ври около два часа, но на водна баня. След като изстине в съда и се разбърква по няколко пъти на ден, на всеки пет килограма мляко се добавят по 3 аспирина, счукани на прах. Така се запазва през цялата зима.В друг вариант на млякото се добавя парченце сирене и се получава нещо като сгъстено кисело мляко. Във всеки случай тези продукти имат уникален вкус, а това което днес се продава по магазините като “катък” е някакъв измислен промишлен продукт, който няма нищо общо с оригинала. До известна степен катъка се доближава до каймака, който правят сърбите или вариант на гъстата сметана в украинската кухня. Между популярните вкусотии в местната кухня е лучника – баница с лук, копър, магданоз, чубрица и червен пипер. Лютиката също е няколко вида. Може да се прави от печени патладжани, печени чушки и зрели домати, може също и от печени зелени домати, печени чушки и лук, които са накълцват и се пържат. Популярни в този край са чушките пълнени със сирене и яйца, поляти с доматен сос и по желание - счукан чесън.

И тъй като кулинарните удоволствия вървят с удоволствията за тялото, в SPA центъра на хотела Мариета Пенгезова ще ви открие тайните на ... меда. Медът се затопля на водна баня, прибавя се бадемово масло, нанася се върху тялото с леки масажни движения и се покрива с фолио. Токсините се изкарват на повръхността, кожата е дълбоко хидратирана, процедурата има и остлабващ и антистресов ефект. Глезотиите могат да продължат с цялата гама на “Ваната на Клеопатра” – с козе мляко или “Ваната на Афродита” – с галещ розов аромат е екзотичното растение иланг-иланг, считано за силен афродизиак. Неотдавна учените откриха една монета с образа на Клеопатра. Оказа се че владетелката била самата грозотия, та може би затова е компенсирала с невероятни женски хитринки за прелъстяване. Този списък е твърде дълъг, но почетно място в него заема канелата – и в кухнята, и във ваната, кафето, с което става страхотна пилинг маска...Ако искате да продължите с екзотиката, може да се любувате на щраусите в с. Малка Брестница, да предприемете пътешествие в пещерата Съева дупка, да прекосите Карлуковския карстов комплекс или ландшафтния парк “Панега”. Любителите на екстремните спортове могат да правят бънджи скокове...в пещерата Проходна, а кинаджиите – да я използват като естествен декор... но каквото и да правите, времето все няма да ви стигне и пак ще се върнете тук. Ако пък страхотно бързате занякъде, една прясна пъстърва или шаран в ресторанта на Diplomat Plaza ще подхранят идейте ви за следващия уйкенд.

Галина Рулева




ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ


???????? ?? ?????????? ?????? ?? ???????? ????? - ??????? ? ??????-???? ???? ????????