Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Отзиви » България » Койнаре » Койнаре

В Койнаре живота се върти около ... баниците

Април 2009  Автор: galina_galinaruleva

В Койнаре живота се върти около... баниците! Има една народна песен, която коледари пеят на момата, която ги е дарила с кравай "... коя го е месила, да се носи и подноси като мряна риба в дълбините, като орел във висине, като сокол в пустиня, като елен в планина..." Замесването на питки, баници и колаци си е истински ритуал и колкото жени ги месят, толкова различни са те. Първия студен зимен ден в Койнаре прибра хората от полето и ги затвори по къщите. С Емилия Иванова от читалището обявихме “ден на баницата”. Жените запретнаха ръкави да разточват баници и питки, за да покажат майсторлъка си. След това по комшийски отпочна дегустация. Баницата на Стефана Тоновска ще се разходи чак до Каравърбовка, Русенско. Съседката й Пепа е оттам и като ходи на гости на роднините, ще покаже койнарската баница, различна от русенската. Кой знае защо, тук на най-популярната местна баница й викат мързелива, макар че за да си похапне човек трябва да чака два дни. Като първо, кухнята трябва да бъде добре затоплена. За разточването на големите кори трябва да се намери място на леглото за чаршаф, върху който да се разстилат. Брашното да се пресее и също да е позатоплено. Мнозина се чудят каква е тази баница със сирене и яйце, след това сиропирана със захарен сироп като баклава. Голяма вкусотия за всеки, който я опита. Смесването на сладко и солено е познато по света. Пък и домашните продукти придават специфичан вкус. Яйцето от кокошката в двора няма нищо общо с купеното в супермаркета. За сиренето да не говорим. Твърди се, че през 20-те години на миналия век за Койнаре овчето сирене било като гроздето за Сухиндол, още преди Освобождението го продавали чак на Цариградския пазар. Над 23 хиляди били овцете от местната порода, а в местността “Егиното пасище” били най-хубавите треви за паша. Докато Стефана разточва корите, Пенка Масларска гледа и коментира - нейните баници са с 6 кори, но по малки. Двете стигат до общия извод, че когато се сложи плънката, навиването е много важно. Повдига се единия край на покривката, корите да не са много стегнати и внимателно да се дърпат и възсукват. Ако корите не са правилно навити, има опасност да се слепят, да останат отвътре сурови, а след това да не поемат равномерно сиропа. Тотка Мариновска беше пригготвила друг вид “мързелива баница”, а Цветанка Попова показа вита баница. Съседката им Йонка Банова предпочете баницата с тиква и много орехи. Тя ентусиазирано разказваше на двете осмокласнички Цветина и Паулина как едно време всички са точили баниците вкъщи, пък днес готови кори могат да се купят навсякъде. Само че точно тези баници не стават с готови кори. Василка Николова, която вкъщи си е направила специална битовя стая, където е подредила плетивата си и носията, ризи и престилки, предколедно даде рецептата за красивата пита “Слънчоглед”. С това красиво кулинарно произведение може да съберете очите и на най-капризните гости. Веселина Цветкова беше направила кекс с ябълки, с който да зарадва две хлапета в София.Ваня Лозанска, изпълнителен директор и основен акционер на шивашкото предприятие “Пионер”беше вече на “Коледна” вълна и разстла цяла коледна трапеза. Разказа как от кожичката на прасето се прави вкусно мезе, как баба й от дете я учила да подрежда масата и да цени националните традиции в бита. Баба й Иванка Цветкова била от град Бяла Слатина,. Завършила френско училище. Карала и децата да говорят на френски. Била начална учителна и в Койнаре дошла като снаха, също на учител. Свилените платна, чаршафи, кърпи, покривки и дантели грабват очите като в музей. Това е най-доброто, което може да излезе изпод ръката на българката и може да се конкурира с коприните на някоя индийска принцеса. Само че Индия завладя с тъканите си цял свят, ние от време на време ги вадим от скриновете, но на никой не му идва на ума да възроди производството им, дори само като скъпи уникати. С блясъка на коприната в очите, с богатите цветове на носията и глътка червено вино от дървена паничка пътешествието завършва с обещанието следващия път да дегустираме най-старите домашни рецепти.


 


Текст и снимки: Галина РУЛЕВА


 


Пита “Слънчоглед”


1 кг. брашно, мая колкото кибритена кутийка, 1 л. захар, 1 л. олио, сол, 3 яйца, няколко слънчогледови семки или сусам.Забърква се маята с щипка сол и брашно да стане на кашичка и се оставя да бухне Добавят се яйцата, като един жълтък се оставя накрая за мазане на питата. замесва се с 1 чаша хладка вода или мляко средно меко тесто. разточва се с точилка на дебелина 1 пръст. Намазва се с олио и не се навива, а се прегъва с ширина 4 пръста и се получава многолистно тесто. Двата края се режат и се правят на топче. Нагънатото тесто се реже на триъгълници. Триъщггълниците се обръщат нагоре и се редят в тавата за печене, която е намазана с олио. топчицата, получана от двата отрязани края се прави на малка питка, за да хване краищата на триъгълниците. Втасва за около 15 минути, намазва се с жълтъка , а в средата се набождат семките. Пече се на умерена фурна


 


Мързелива трилистна баница


500 гр. брашно, 250 мл. лимонада, 3 яйца, мая колкото кибритена кутийка, щипка сол. За сиропа - 700 гр. захар,1 л. вода. За плънката 1 яйце и 100 гр. сиренеЗамесва се твърдо тесто и се оформа на 3 топчета или “олби”. След няколко минути се разточват с точилката. Всяка разточена олба се намазва с олио и се нареждат една върху друга. 100 грама сирене се разбърква с 1 яйце и сместта се разстила върху разточените кори. След това се навиват, като покривката, върху която са разстлани корите се повдига от единия край. навитите кори се опъват и се възсукват, след което се навиват в тавата, но между кръговете да има разстояние. Тестото леко се разплесква. е се оставя 10-15 минути да втасва. Проверява се дали е готово като се натисне и вдлъбнатинката се вдига веднага. Пече се до хубаво зачервяване около 45 митути. Баницата се оставя да престои една нощ. След това се попарва със захарния сироп от врящата вода със захар и се завива, докато попие сиропа. Накрая се поръсва с пудра захар.




Мързелива баница с многолистно тесто


около 1 кг. брашно, 250 гр. прясно мляко, 4 яйца, мая колкото кибритена кутийка, 150 гр. сирене, 1 яйце, 700 гр. захар, литър вода.Замесва се тестото и се разделя на 6 топчета. Оставят се да престоят в брашно. Разточват се и се намазват с олио или по-добре в прясна свинска мас, две по две. Отгоре им се разстила плънка от яйце и сирене. Навиват се и се възсукват. След това се режат на парченца с дебелина 2 см., които се нареждат едно до друго обърнати нагоре в тавата. Баницата се пече до златисто, а на следващия ден се залива с врящ захарен сироп.


 


Баница с тиква


Парче тиква, няколко ореха, 500 гр. брашно, 1 яйце, сол, лъжичка сода или мая, чаша олио, 200 гр.захар, канела, чаша вода. Тиквата се настъргва и се размесва с канелата, захарта и счуканите орехи. Замесва се тесто, от което се разточват няколко средни по големина кори. Корите се намазват с олио, по желание може и с масло, върху тях се разстила плънката от тиквата и се навиват на руло. Нареждат се в намазана с олио тавичка и се пекат около 40- 50 минути в умерена фурна. При поднасяне се поръсва с пудра захар.


 


 




ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ