Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Отзиви » Германия » Мюнхен » Бавария, тюрингия, Берлин, Бранденбург

Кратка разходка из Мюнхен

Май 2009  Автор: Kamen

Искам да спеделя впечатления от няколкодневния ми престой в Мюнхен. В този много приятен град попаднах по работа , но ми остана време и да поразгледам малка част от града. Града наистина има много добре организиран градски транспорт. Имате възможност да избирате между еднодневни билети за сам човек (5.00 Е) и групов такъв (до 5 човека за 9.00Е) и тридневен билет за един човек(12.30 Е) или групов билет ( подходящ за група до 5 човека 21.00 Е) Споменатите цени са за вътрешната зона, която е доста широка и включва голяма част от забележителностите на града. Съответния  билет можете да си закупите от станциите на метрото и започва да важи от момента на валидирането му. Билета важи за метрото, трамваите и автобусите. За разлика от други градове шофьорите на автобусите НЕ продават билети. В автобусите има автомати за билети, но те не предлагат пълният асортимент от билети. Възможен вариант е ако трябва да стигнете с автобуса до станция на метрото да си закупите еднократен билет ( 2.30 Е и важи един час , но не можете да го използвате за връщане) до метростанцията. 


Ще коментирам само забележителностите, които успях да видя.


BMW Welt  . Забележителна сграда. В нея се намира изложбена зала за продукцията на популярната марка, магазин за сувенири и аксесоари за BMW маниаци, интересен демонстрационен кът за технологиите използвани в някои от моделите ,кафе, ресторант.


 От другата страна на булеварда се намира Музеят на BMW . Вход 12 Е. Лично аз останах леко разочарован от експозицията и бих я препоръчал само на много запалените фенове на марката. Малка компенсаця за скучната (по мое лично мнение) експозиция е много  интерсното представление, в самото начало на музейният тур, направено от топки закачени на тънки нишки, които правят различни фигури с удивително плавно  движение. Зад музея се намира административната сграда на концерна BMW. Представлява висока сграда, състояща се от 4 цилиндрични тела символизиращи цилиндри на двигател.


Предлага се и посещение на завода ( вход 6 Е). За посещение обаче трябва да се обадите предварително, за да ви запишат за някоя от групите на съответният език ( немски и английски). Групи има през 30 минути. След предварително запазване на час за посещение в завода трябва да отидете до северното гише "Иформация" на BMW Welt , за да си платите билета. Тръгването е от същата сграда близо до Информацията. Посещението в завода е малко претупано според мен въпреки, че продължава около 2.5 часа. Все пак си мисля, че човек би могъл да добие поне груба представа как се прави един автомобил. По време на обиколката няма от къде да се снабдите с вода, така че имайте го в предвид. В завода се сглобяват само седан и комби на 3-та серия на BMW.


Олимпийският град. Олимпийският стадион, залата, басейна от Олимпийските игри през 1972г. Телевизионната кула. Намират се от другата страна на улицата до BMW Welt. Качването на кулата става срещу 4.5 Е. Асансьора ви качва на 187 м. със скорост 7 м/сек. От горе се открива красива гледка към Мюнхен. Личи си обаче едно позанемаряване на кулата, позахабени стъпала и настилки. До кулата има рекичка с интересен малък бент , полянки, патици( или гъски ??? ) и лебеди. Около езерцето образувано след бента има плочи с отпечатъци от знаменитости: Металика , Лайза Минели, Алис Купър, Борис Бекер    .............   . 


Центъра на града. Мариен плац. Предварителната ми информация беше за огромен площад на в същност не е така. Площада от всякъде е обграден от сгради и вероятно за това на човек му се струва, че дори е малък. Новото кметство прилича на катедрала!!!! Не съм специалист за стила, но определено в първият момент помислих, че е някоя катедрала. Красиво е!!!!!!! Категорично си мисля, че биха могли за осветят тази красива сграда по- добре. В 11.00 и 17.00 часа има " представление" на фигурките под часовника. Продължава около 10 - ина минути.  Срещу Новото кметство през една пряка се намира черквата Св. Петър.   В сградата на Старото кметство( намира се в края на площата) има Музей на играчките. Нямам лични впечатления от музея. Тръгвайки на запад по Кауфингерщрасе от дясно ще ви остане голямата Фрауенкирхе. Черквата е голяма  и трудно би могла да бъде обхваната от снимачна техника "от  раз", защото непосредствено до нея има други сгради. Освен това половината беше в процес на ремонт и беше обвита в строително скеле и мрежи. Продължавайки на запад ще минете покрай Михаелскирхе.За съжаление нейната фасада също беше в ремонт, но върху скелето беше опънат транспарант от който човек би могъл да си представи как изглежда( или как ще изглежда) фасадата. В София на такива траспаранти по фасадите на сградите се мъдрят реклами. Вътре в криптата на тази черква е гробът на Крал Лудвиг ІІ. Вход за криптата 2.5 Е.  Улицата по която ще вървите е пешеходна и търговска. Има много магазини както за сувенири така и за сериозно пазаруване а също и бирарии. Продължавайки на запад ще минете през една от старите крепостни врати , много умело интегрирана в последващото строителство. Минавайки през вратата ще излезете на фонтана Щахус . От другата страна на площада можете да вземете трамвай № 19 за една спирка посока Централна гара (Хауптбанхоф) и от там трамвай № 17 до Бившият дворец на Краля на Бавария - Нимфенбург. Парка е впечатляващ!!!!!! Сградата не грабва с някаква пишност но парка, парка е прекрасен. Ако го посетите през късният следобед ще направите хубави снимки.Можете да надникнете в Кралските стаи и Кралсаката галерия, както и музея на порцелана.


Бираии. В Мюнхен има много.  От времето с което разполагате зависи колко от тях ще посетите ако сте ценители на пенливата течност. Близо до Централният площад, на две преки от Старото кметство  се намира Hofbreuhaus. Голяма бирария с акустика на Централна баня и жива духова музика изпълняваща маршове. Мястото е колоритно и си струва да се посети. Половинка бира около 4 Е , мезета от 10 до 25 Е.Пред входа на бирарията има магазин за сувенири. От там мажете да си купите за спомен стъклена или керамична халба за бира. Избора от сувенири е добър. Ако пък пристигнете когато магазина е затворен ,вътре в бирарията има малък щанд за сувенири . Той работи до по-късно но не е до сред нощ. Друга бирария ,която може да посетите е Augustine Keller. Покрай нея ще минете на път към Кралският дворец със трамвай № 17.Намира се на две спирки от Централна гара посока двореца. Там помещението е с рисуван таван с дървена облицовка. И двете споменати бирарии имат и градини така, че посетителите през лятото да не се притесняват. Препоръчвам ви да се разходите и из Английската градина. Потърсете там китаската кула. Около кулата има бирария на открито. Оркестъра ( духова музика) свири от втория етаж на кулата , а бирарията е на самообслужване.


Други забележителности. В Мюнхен има доста музеи. Политехническият музей ( Deutsches Museum) се намира на остров в югоизточната част на централната градска част. Славата му е на най-големият политехнически музей в света. Нямам директни впечатления , но местни твърдяха че на човек му трябват седмици за да го разгледа целия. Ако можете да отделите малко повече от половин ден може да отскочите до лагера на смъртта Дахау. Разходката до там започва от пред Централна гара. Минете и през площат Одеонсплац (Odeonsplat). В града има и други музеи и забележителности. Просто зависи от Вашите интереси, свободно време и свободни средства


 


За близо двата дни , които имах на разположение да се поразходя останах с много добри впечатления от града.  Стори ми се спокоен и това ме очарова. Както споменах в началото градският транспорт е чудесно организиран и спокойно можете да се лишите от колата си.


 


Пожелавам Ви приятен престой в този чудесен град.


 


 


 


01.05 2009


София


 
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ