Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Отзиви » България » с.Лещен » село Лещен

Село Лещен

Май 2009  Автор: tabibito

Бяхме с приятеля ми за една нощ, преди Великденските празници. Чудесно място! Малко е - общо взето една уличка, няма ново сторителство, има няколко реставрирани къщи, в които туристите могат да отседнат. Има и следи от местни жители. Ние бяхме в Глинената къща - чудесна идея, прекрасно направена, с всички удобства. Може да се стори малко скъпа (120 лева на нощ), но напълно си заслужава парите в сравнение с други хотели на подобна цена, в които сме отсядали. Гледката от верандата е много красива. Вечер улиците на селцето са осветени (как вече се учудваме на подобни неща!). Единственият минус бяха посетителите, дошли да видят къщата на сутринта, които ни събудиха с викове от рода на "Wilma, I am coming home" (местните хора я наричат "къщата на Флинтстоун" и явно е много популярна), но все пак никой не влезе в дворчето и не дойде до самата къща. Кръчмата също е много добро място за похапване. Поръчах лещенско кюфте, понеже бях прочела в отзивите за него. Имат добра домашна ракия. Всичко беше вкусно и автентично, бързо обслужване. Лещен ми беше препоръчано като място, което би се харесало на чужденците, и това е така. На мен ми хареса повече от Боженци или Ковачевица. Дано се запази в този си вид поне още малко. Браво на местните хора, които под ръководството на предприемчив шеф (май се оказа софианец) поддържат толкова добре и къщите, и кръчмата.


На път за Лещен се отбихме и в село Долен. За съжаление валеше и улиците бяха много кални и разбити, затова не можахме да се разходим. Доста по-голямо село е и разпростряно. Изглеждаше много автентично и хубаво.


На следващия ден посетихме Ковачевица, която в сравнение с Лещен беше разочарование: разбити улици, заключени къщи.Показателно за упадъка на мястото е състоянието на една от сигурно най-видните по соц време и големи къщи, която се намира централно (от нея води уличката към При братята. Тази къща е почти руина, счупени прозорци, рухващи стени и чардаци, напълно изоставена, и на нея има надпис: "Имотът се стопанисва от държавата." Беше обяд и отидохме в кръчмата "При братята". Нямаше други клиенти. Нямаше и нищо интересно или местно за ядене - само обичайните за цялата страна неща. Жената предложи да ни направели омлет??!! Кой би бил толкова път до Ковачевица, за да яде омлет?! Храната, която предложиха, беше претоплена. Хубавото е, че вече почти навсякъде в този район предлагат овче кисело мляко.


Но съм сигурна, че Ковачевица може да предложи и друго преживяване. Ние просто бяхме за малко и точно преди празниците, когато селото беше напълно празно.


 
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ