Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Отзиви » България » София » Национален военноисторически музей

Един следобед в Националния военноисторически музей в София

Юли 2009  Автор: Heavy metal, baby!

Всеки софиянец трябва поне веднъж да се качи на Черни връх и да посети Националният военноисторически музей (НВИМ). НВИМ се намира на ул. "Черковна" № 92 в София, съвсем близо до Румънското посолствор, има разкошна градина и предлага уникални експонати. Работното му време е от 10.00 до 18.00 ч., през делничните дни, както и в събота. Вероятно, много минават покрай него но колко ли са го посещавали? Трябва да знаете, че това което се вижда отвън е съвсем малка част от богата експозиция на музея.


Музеят е изключително богат на исторически находки. Първоначално може да ви се стори, че е занемарен, но не е така! НВИМ притежава изключително много експонати - толкова много, че вероятно трябват значителни средства и хора да се реставрират, поддържат, отпишат и т.н. Музеят има уникална и безценна сбирка от военни камиони - моделите не се пазят никъде другаде! Но за съжаление не им остава много, казаха хората от музея, защото въпреки че са прибрани и охранявани, те се съхраняват под открито небе... тъй, че ако някой иска да ги види, да побърза... Някак необяснимо българските национални същровища винаги са оставени на само себе си. И не знам защо никога няма пари за тях за да се съхраняват подобаващо. Защото и историята ни, все се пренаписва на 25 години и оставя паметниците на историята ни пренебрегнати от новите властимащи... Радвам се, че има некомерсиални хора, които работят там и се грижат за музея, поддържат го за да да посреща посетители.


С влизането в двора ви посреща морска военна техника - торпедо, морски мини, корабна зенитна установка. Има показан разгънат ракетно-зенитен комплекс, военни самолети - изстребители и щурмови, вертолети, интересни авиационни въоръжения. В дъното на двора под навес са събрани оръдия и гаубици от Руско-турската Освободителна война (1878-1879), Първата и Втората Световни войни и въобще от различни периоди на артилерията, която е била на въоражение в българската армия.


Тъй че, ако някоя събота се чудите какво да правите - не се колебайте! Ако имате на разположение, дори и 4 часа няма да стигнат за да разгледате и доволно да се разходите из целия военен музей. Градините са много добре поддържани, няма хора, което прави разходката още по приятна. Входът е само 2 лева, а срещу 10 лева ще можете да снимате и в градината, където има са повечето интересни експонати. Освен различните видове бойна техника, музеят има и няколко изложбени зали с военни униформи и оръжия, както и няколко частни сбирки за тях се доплаща още 2 лева, но там не е позволено да се снима. Хората от музея са много мили и отзивчиви, упътиха ни къде може да снимаме танкове "Майбах" (същите които бракониери се опитваха да откраднат) , както и всеизвестния трабант на Соломон Паси ;-), с който влязохме в НАТО.


 
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ