Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Отзиви » България » Ахтопол » Ахтопол

Ахтопол - град в друг климатичен пояс

Юли 2009  Автор: kamen4o_77

Ахтопол е на другият край на България, но едва ли само затова, сякаш този град не част от умерения климатичен пояс на Югоизточна Европа;-) Там винаги е топло и слънчево, само привечер излиза приятен морски бриз и така... всеки ден, дори целогодишно. Ходил съм в Ахтопол и през декември, всъщност карахме Нова година там, ако не бяха зимните дрехи върху ми - други нищо не подсказваше, че е зима. Според местните, богинята Агата толкова харесва слънчевията полуосторов на Ахтопол, че го избира за свое любимо място и го нарича Агатополис - град на любовта.


Много морета все на Ахтопол изкарвам и винаги ми е харесвало! Времето, морето, плажът, хората, храната - всичко. Преди 5-7 години се появиха у местните хора некви амбиции за печалба, (няма лошо и те са хора, но някак безугледно бяха започнали да съсипват най-хубавото дето имат - плажът и морето, а откровено казано няма за какво друго да отдиш там) но какво се случи не разбрах, та се вразумиха и сега Ахтопол - отново е това кътче на безвремието, където обичам да ходя!


Ахтопол не лъскав и пълен с морски атракции, но има най-хубавата морска природа! Ако се разходите в околността - повечето е защитена територия, в която "хабитират местните хабитати" (специални поздрави за чиновника, измислил надписите на табелите). Ахтополският плаж е невероятно просторен и по нашенски чист, разположен е в прекрасен залив. Не знам, коя фирма стопанисва плажа, но за родните условия на вечно безпаричие - добре се справят момчетат и друго, което прави впечатление е, че не са нагли - т.е. няма да ти развалят удоволствието за един чадър;-) Местни хора са невероятно спокойни, дори доволни от живота хора. Вероятно, ако сте някой припрян ултраубан тип, ще се изнервите да общувате с тях... но за мен лично е удоволствие. Въпреки, че някои от тях говореки за себе си - изтъкват, че духът им бил гръцки... ма според мен, това са стари културни повлияния, когато Зорба-гърка се приемаше за пич...


Още един плюс на Ахтопол е, че щом те пусне мързела на безвремието и те жегне тръпката на авантюризма с минимум усилия постигаш висока резултатност - Ахтопол е удобна изходна точна за: плажа на Велека, Бутамята, Липите, Силистар, а защо не и камъните на Резово... Не знам дали защото Ахтопол е далече от големите градове или защото не ходят много хора - храната там е много вкусна! Струва ми се, че повечето кръчми и заведения в градчето се снабдяват от местни хора и така имаш удоволствието да похапваш градински домати и чушки, а не пламастови оранжерийни боклуци. Местни хора страдат, че нямат средства как да развиват бизнеса си - няма работа, а аз ги слушам и си мисля колко жалко, ако "прекалено" се развие и Ахтопол... разбирам ги, че няма как да печелят пари и зимата трябва да се яде, но от 10 години романтичният Созопол вече станал градче от селски тип, а Старият Несебър - Илиянци на Южното Черноморие! Все си мисля, че повечето хора ходят на море не за да си купуват дрехи... а за да се събличат. Но как беше поговорката - "гладният на сития не вярва" и така, слушам как страдат ахтополци че няма хора, няма бизнес и си мисля, дано още няколко години не се развие този град, защото много ще ми липсва неговото безвремие...


Надявам се, някога общината (държавата) да откупи, запази, реставрира и поддържа къщата на носа (срещу фара) и да я направи музей на града! Където да се запазят ценни етнографски експонати от региона, рибарски такъми и въобще - толкова много неща! Дано наследниците да са разбрани хора, защото всяка година когато отивам със страх поглеждам натам... страх ме някой предприемчив бизнесмен да не я купи и да я превърне вм поредният 5-звезден СПА център. Тя е толкова красива, всъщност тя, фара и морето са символът на Ахтопол!


 


 


 
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ