Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Отзиви » Гърция » Кавала » Неа Ираклица

Неа Ираклица - перлата на Македония

Август 2009  Автор: Kostadyn

Посетихме Ираклица за един ден през 2007-а по съвет на Лина от Кавала. Лина е художничка, българка и заедно с мъжа си държат магазин за сувенири под крепостта в Кавала. Питахме я за спокойно и красиво място за един ден плаж, бяхме мислили за Керамоти. Тя обаче ни насочи към Ираклица, за което сме и много благодарни. После ходихме още два пъти до там за по един ден, а през 2008-а почивахме през лятото 10 дни.


Ираклица се намира западно от Кавала на 10-ина км., веднага след Палио и преди Перамос. Лесно се стига до него - по новата магистрала за Солун се слиза на отклонението за Неа Перамос. Близостта до Кавала го е направила вилна зона за богатите граждани. Могат да се видят страхотни вили, като най-красивите им части са дворовете - огромни с много зелениена и цветя. Селото е курортно - с таверни и барове покрай плажа, няколко малки хотела. Както навсякъде в Гърция настаняването е основно в апартаменти в семейни вили, повечето непосредствено до плажа. Плажът е невероятен - златист пясък, плитко лазурно море и широка плажна ивица. Повече плажуващи има около плажната алея, а източно от нея са вилите и там на плаж ходят само гостите на самите вили. Тоест няма навалица. С кола може да се ходи на плаж и на плажовете след Перамос. Там е направо мечта - десетки километри плажове, повечето безлюдни, разположени след лозя и поляни - няма никакво строителство.


В началото, веднага след Перамос има обособени паркинги и заведения по плажовете. Чадърите и шезлонгите естествено са безплатни, като е прието да си поръчате по нещо. Чувал съм че до тези плажове се правят еднодневни екскурзии от България. От всеки плаж гледката е различно, ту се вижда Тасос, ту го губиш от поглед, а пък виждаш някое друго малко островче.


До самия Тасос е близо, като ферибота е от Керамоти. Пътуването с ферибота ще ви покаже просторните плажове на керамоти, а острова изглежда като величествена планина. През цялото време около ферибота кръжат чайки в лов на дребни рибки или кроасани от туристите. Пълна обиколка на острова отнема един ден и е запомнящо се приключение. Красивите плажове и лагуни са от южната страна, а високите планини от северната.


Непремнно трябва да се посети манастира "Свети Архангел Михаил" и заради легендарния гвоздей от Кръста и заради невероятните пейзажи към морето.  Интересно е и посещение на фабриката за злато Ирис Голд в Лименария, красиво имение съчетано с доходен бизнес.


Eстествено от Ираклица е задължителна обиколка на кавала, ако вече не сте били. Невероятен град, но това е друга обширна тема. Но дори от мързел да се ограничите само до Ираклица плажния кеф е гарантиран. В селото има Лидъл и други магазини, много местни идват от селата  и продават плодове (купете си смокини, праскови и сливи, няма такива по пазарите).


Кръчмите са хубави,  има вкусни дюнери на центъра (жената на собственика е българка).


С две думи - който не му се пътува много а иска красив плаж с чисто синьо море - Ираклица е на 2 часа път от ГКПП Илинден.


 


 
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ


????? ?? ???????? ????? ?? ?????????? ??? ?????. ????? ?? ???????? ?? ????????? ?? ????????