Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Отзиви » Италия » Венеция » Венеция

Подарете си малко красота

Април 2010  Автор: Kostadyn

Искам да опиша подробностите около нашата екскурзия до Венеция. Емоциите са много, но са лични и ви  ги оставям да ги преживеете сами. Имаше много неща, които откривахме сами и затова ги споделям, дано да съм полезен.

Първо не мислихме да ходим до Венеция, бяхме я отложили за пътуване с кола - някога по-нататък.
Обаче видях оферта на WIZZ  за 0 лева три месеца напред и решихме че възможността си струва.
Бърза резервация, като си оставихме седем нощувки до обратния полет и следва избор на място за спане. Мисля че направихме перфектния избор - апартамент с две спалнички директно от собственика на 50 метра от моста Риалто.
Много важно беше че резервирахме и всичко останало предварително по Интернет - карти за градски транспорт, за музеите, за WIFI, за обществените тоалетни.
Резервацията online осигурява над 20 % по-ниски цени!
Прави се на http://www.veniceconnected.com
В отговор получавате един номер, с който се явявате в някой от офисите (има ги на доста места) и получавате карта за транспорта, номер за вход в музеите, парола за WIFI и билети за тоалетните.
Пътувахме бързо и удобно при ясно време - видяхме Адриатика в цялата и красота.
WIZZ  кацат на Тревизо - малко летище за лоу кост компании. Отпред чакат автобуси и за 5 евро сте на Piazzale Roma - автогарата на Венеция. В близост е и Ferovia-   гарата  и пристанището.
Транспорта във Венеция - с  резервираните карти (50 евро за седем дни, 37 евро при онлайн покупка се ползва обществения транспорт - vaporetto. Има доста спирки по Канале Гранде. С него се стига до Мурано, Бурано, Лидо, Джудека и до Марко Поло - основното летище. Напълно достатъчно за една седмица обикаляне. Въпреки това ви очаква доста ходене пеш.
Апартамента - като доказани нелюбители на хотели и организирани екскурзии сме свикнали да търсим точно тоя вариант и винаги сме били доволни. Апартамента беше на прекрасно място, в сграда по-стара от 500 години. Обзаведен със старинни мебели и картини. Имаше си кухня, огромна баня климатик и газово парно. Тихо, спокойно, с атмосферата на истинска Венеция. И беше на 1 минута от Риалто! Собственика - изключително любезен, а цените - под 50% от хотел на същото място.
Няма никаква влага, няма миризми на канал, това или са митове или някой е имал лош късмет!
Храненето - пицарии и ресторанти колкото щеш. Средна цена на една вечеря- 20-ина евро. Има малки магазинчета със местни специалитети - прошуто, сирена и вина. Има и магазини, в които пазаруват венецианците - с цени като в България. Иначе - сандвич - 4 евро, кафе 1 евро в музеите, 2-3 евро в кафенетата, 6 евро в Фолриан (но там е задължително, иначе все едно не сте били на Сан Марко). Заслужават специално внимание кафенетата в музеите. Това е една верига – Culto , с нормални цени и винаги разположени на прекрасни места – в двореца на доджите, на тераси около Канале Гранде.
Обиколките - Венеция не е голяма. Обаче има толкова много да се види че една седмица стига само за основното. PASS билета който получавате ви дава право на 15 музея и е е много по-изгоден от варианта да плащате кеш. Освен това НЕ СЕ чака по опашки - навсякъде изпреварвате чакащите групи еднодневни туристи. Изобщо във Венция всичко е скъпо за еднодневните туристи или както там ги наричат "Дрис и беж". Музеите, които са включени са разкошни - Двореца на доджите, Корер, Библиотеката Рицоне, Голдони... Освен тях има и доста, които трябва да се посетят отделно - колекцията на Пеги Гугенхайм например. Включени са и доста катедрали.
Най-важно е правилно да си планирате маршрутите. Ние разделихме града на части, така че да стигаме и се връщаме с vaporetto. Във всеки район има по 2-3 музея, така че редувахме изкуството с малките живописни улички и кафенета.
Така успяхме да разгледаме един ден - Сан Марко и музеите на него.

втори ден - Мурано и Бурано. Ако си купувате стъкло от Мурано хубаво проучете как да различавате ментетата! Бурано е много красив с тия шарени къщички...
Трети ден - Джудека и Сан Джорджо. Спокойни квартали, в Джудека са най-ниските цени за сувенирните венециански маски.
Четвърти ден - екскурзия до Флоренция със влака. Най-изгодния вариант - от Феровия до местре и от там бързия влак до Флоренция. Цената е 22 евро, експреса е над 70 евро.
Флоренция е друга тема, за един ден се виждат само основните неща
Пети ден  - Кастело с Арсенала и улицата на славяните (крайбрежния булевард). Огромни красиви катедрали, една от които православна . Следобяд посещение на Lido - нов квартал с автомобилно движение и безкраен плаж.
Шести ден – Рано сутринта Базиликата Сан Марко. Входа е безплатен и по тая причина има огромна опашка. Затова е хубаво в 9.00 да сте там, преди да са дошли автобусните и (пази Боже) круизните туристи. След това -   Сан Поло и целия район от Риалто към Piazzale Roma  със всички музеи и катедрали.
Седми ден - около Канале Гранде - последните музеи, шматкане по уличките с някакво чувство за скорошна тъжна раздяла
Осми ден  - сутрешно кафе във Флориан на Сан Марко. Тъжно сбогуване с Риалто - нашия мост
Полета е по обяд
Та това е практическата част на нещата. Иначе мога с часове да ви разказвам за малките кафененца по тесните улички, за Риалто рано сутрин, за лодките, за цветята по покривите и на нашите тераски. За усмихнатите венецианци, за хилядите туристи, за Сан Марко, за Буранския вятър и лилаво-синьо-червени къщи,  за....

Но това ще е вашето преживяване. Пожелавам ви го.
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ


?????? ??????, ?????? ?? ???????? ????????? ?? ???? ?????????? ? ??????