Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Отзиви » Италия » Рим » Рим

Вечния град - самостоятелно и лично

Май 2009  Автор: Kostadyn

Обичаме да се позагубим в града, който разглеждаме, да се мотаем и да почувстваме атмосферата, без някой да бърза  и да ни размахва байряк че  автобуса тръгвал. И така, избягвайки организраните групи, решихме да посетим Рим сами. Резервирахме онлайн и полета и настаняването. 


1. Самолетния полет


Летяхме с  Wizz  с билет,  купен в последната минута. чекин - 1.5 часа преди полета.  Самолета е голям, БЕЗ МЕСТА - кьдето видиш празно, сядаш. Самия полет е около 1.5 часа - бьрз и приятен. В самолета няма кетьринг, иначе се продават храна и напитки Изгоден и удобен полет, който каца в 07.00 римско време - цял свободен ден напред!!


2. Летището


В Рим кацнахме на Фиумичино - това е главното летище на Рим и носи името на Леонардо.  Багажа излиза на м ного ленти и най-добре е да се пита персонала кьде е вашият багаж.  След това по означени коридори се стига до гарата. Който не е наясно как да стигне до хотела си, най-добре е да ползва шатьла на хотела (повечето го предлагат). На гарата има две линии - експрес до станция Термини  (голяма гара, метро и автогара). Много от хотелите и хостелите (вкл и нашия) дават упьтването до тях с публичния транспорт през станция Термини. Това е удобно, защото метрото на Рим е от две линии (А и В) които се пресичат на Термини. Но директния експрес до Термини  струва 11 евро на човек. Другият вариант е наземното влакче с цена 5 евро, като много по-. изгодно е да се купи карта за 7 дни за всички линии на метрото, наземните влакове и всички автобуси. Струва 16 евро и ще е основния ви транспорт за разходките из града. Продава се от машини, които приемат банкнтоти и имат меню и на английски. Има ги на всяка гара. Влакчето от летището, което може да ползвате с тая карта спира до експреса, а врьзка с метрото може да направите на доста станции, които са означени вьв всеки вагон. За линия В мисля че най-удобно е на станция Пирамиде. И вече сте в метрото. Както казах то има две линии, които трьгват на Х от станция Термини тоест - има 4 лъча. Това са: 


  Линия А посока BATTISTINI - води кьм Ватикана, пиаца Испания, фонтана Треви и др.;


  Линия А посока Anagnina - VITTORIO EMANUELE;


  Линия В посока REBIBBIA;


  Линия В посока LAURENTINA - колизеума, цирко масимо BASILICA S.PAOLO и кьм плажовете. На всяка от метро станциите има врьзки с автобуси а някьде и с наземни влакчета така че вземате си картата и трьгвате смело - всичко е означено, а ако не ви е ясно - римляните са много любезни - питайте.


3. Къмпинага


Избрахме къмпинг заради възможността да си напривм и моренце заедно с екскурзията, а и цената беше супер изгодна.


Ние бяхме в къмпинг "Фабулос" - намира се между морето и историческия центьр.  Резервация по Интернет без проблеми с предплата с кредитна карта. В една гора от римски борове. Огромен е. Има 6 корта, два басейна, интернет зала и над 900 места.  Анимационна програма, ресторант, бар и др. Ползват го семейни немци, холандци и англичани. В палатките спят предимно колежани. В събота и неделя се пълни и с италианци зарад и плажа и кортовете. Предлага настаняване в:


самостоятелно бунглао за двама (с баня и тоалетна) - 40 евро;


бунгала за семейство (2 спални и кухня) - 65-80- евро;


палатки  8-11 евро или само места за вашата каравана.


При плащане на 5 нощувки, шестата е безплатна. Ние бяхме в самост. бунгало за двама - удобно, ново с климатик и хладилник. Хубава баня с душ кабина. Транспорта до града - 1 час до Колизеума, 1ч 15 м до Ватикана сьс чакане по спирките и смяна на автобус с метро. Условията - спокойствие, прекрасни басейни и джакузита, мокър бар,  анимационна програма супермаркет, Интернет, час за тишина -23.00,


 


4.  Маршрути за обиколки в Рим 


Някои забележителности изискват цял ден, някои може да се сьчетаят - как го направихме ние:


  Ден 1 след полета - плаж на остия с автобус 070 от кьмпина за 20 минути. Плажовете са големи НО ПЛАТЕНИ -2-3 евро за вход, срещу който получавате пяськ, тоалетна и спасител или 12 евро - + чадьр и два шезлонга (оферта за двама). В края на май водата е супер, няма много хора. Пяська е странно тьмен на цвят. 


 Ден 2. Колизеума -Има спирка на метрото точно срещу него. пресичате и сте пред портата на Тит. Снимки и вход в Колизеума. Просто следвате потока от хора. групите с предварителни билети влизат отделно, самостоятелни туристи чакат за билети. Ние чакахме около 15 мин. Билети може да се купят и от някои хотели - проверете вашия! БИЛЕТА ВАЖИ и за Палатинския хьлм и за Римския Форум. Те са в съседство. Следва разходка из Колизеума - минимум 2-3 часа за да се види всичко Вьтре има музей, всичко (както навсякьде в Рим) си е надписано и обяснено След това се минава покрай портата на Тит и се влиза на Палатинския хьлми и Форума.  Пак има музей и красоти. Още 3 часа минимум. В края на обиколката искаш почивка, затова на плаж или на басейна на къмпинга


 Ден 3. Ватикана - в сряда - папата дава аудиенция. В 10.30 трябва да сте на площада Сан Петър.  Има предварително раздадени билети за местата сьс столове, иначе - отзад прав. Мисля че за тия билети се пита по рецепциите. Ние имахме късмет че един англичани на опaшката за проверка за сигурност ни подари два билета. Папaта излиза на папомобила обикаля, после сяда на престола приветства поотделно различни групи поклоници. Около 2 часа.  След това през порта Ангелика се стига до Ватиканските музеи- вход 14 евро на човек. Там е невероятно може да си изгубите и 2 дни. Ние ги разгледахме за половин ден. Отначалто трьгвате с хората. Отново всичко си е надписано и обяснено, но един подробен пьтеводител не е излишен. В Сикстинската Капела седнете на пейките отстрани и се наслаждавайте неповторимо е! По пътя има тоалетни и даже машини за безалкохолно.  Снимането не е разрешно, но всички снимат. Най-зле се гледа на светкавицте. След музеите за 1 час се вьрнахме в катедралата Свети Петьр (преди беше затворена заради аудиенцията). Красиво и величествено. Снима се свободно без светкавица Разглеждане на магазините по улицата кьм метрото (стация отавияно), които после се оказаха най-изгодни.


Вечерта беше финала на Шампионската лига, купата беше изложена до Колизеума, та успях да се снимам с нея (футболистите на Ман Ю например не успяха). Даже си намерих билет за мача, но ми искаха 800 Евро!!! Гледахме мача на плазмата до басейна с няколко бири.


 Ден 4. Пиаците по линя А Piazza  del  Popolo Spagna Barberini - Fontana di Trevi Repubblica - Teatro dell'Opera Piazza del  Popolo от метрото (съобщават и името на площада) веднага се излиза на площада, вляво е цьрквата с много красиви картини. Отсреща е любимото кафене на Фелини - Канова, По средата египетски обелиск (много ги има в рим, бая са крали императорите) Пихме кафе в канова (3.5 евро и 4 евро колата) и по красивите улички към Spagna там са испанските стьлби, вила медичи и много красив фонтан. Изкачете стьлбите и се насладете на гледката, после си починете на стьпалата - хора от цял свят са седнали около ва. След това пеш кьм Fontanо di Trevi. Световноизвестен и много много много красив фонтан. Хвьрляйте стотинки и поседете, ако се уредите от многото народ. После погледнете вдясно от фонтана там е бьлгарската църква. Да да, българска на такова красиво място. Самата цьрква е красива, чудесно изрисувана, свещеника е българин. Той ни каза къде е гроба на св.Кирил за да го посетим по-кьсно. Продьлжаваме по красивите и романтични улички сьс скъпи и не толкова скьпи бутици кьм  Repubblica - Teatro dell'Opera. Оживен плошад, не е пешеходен, имаше доста миризливи цигани (наши и румьнски) . Цялата обиколка с разглеждането на кьщите, улиците и магазините и обяд в малка тартория - 5 - 6 часа с присядвания по фонтани и стьпала. Метро за една спирка до Термини и пак плаж.


 Ден 5. Castello de San Angelo Piazza Navona &nbs p; Campo  dei  Fiori; Двореца Castello de San Angelo обаче до него пак стигнахме от Пополо, защото искахме да се разходим покрай реката и да видим мостовете. така или иначе най-красивия мост е на двореца. Самия дворец е красив има платен вход. По моста се стига до най-красивата и романтична част на Рим - около площад Навона. Малки улички, средновековни кьщи, кафенета, и много цветя. Площад Навона е разкошен с фонтана на реките и много художници. купете си картина и знайте че пазарлька върви - нашата я свалихме от 100 евро на 60! Кафенетата по площада са скъпи, а по малките улички има евтини и романтични малки кафета. Оттам кьм Пантеона - малко стряскащо от тесните улички изкача площат Ротонда и огромния Пантеон. разгледайте го и кьм пазара за цветя.  Ако имате кьсмет ще ги видите, ако е вече следобед - цветята са заменени от негри с китайски стоки. След пазара има изложбена зала, за нас имаше изложба на машините на Леонардо!!! Обядвайте в някоя готина пицарийка. Ако имате още време отиде отатьк реката в самобитния район Трастевере - много запазен средновековен квартал, много романтичен и интересен. Послe с рейса кьм метрото и пак плаж.


 Ден 6. Гроба на Св. Кирил - Monumento Nazionale a Vittorio Emanuele II романтика и шопинг     Гробьт на св Кирил е в цьрквата св Клементе на едноимената пиаца. Намира се на две пресечки от Колизеума в посока обратна на Капитолийския хьлм. Непременно отидете там. Входа е 5 евро. Църквата е на три нива - ранно християнски - от 1-ви век ранно средновековен (времето на св св Кирили и Методий) - тук е гроба на св Кирил средновекове - всичко над земята - красива базилика с вьтрешен двор. Бяхме 3 дни след 24 май, имаше венци от България, Русия, Гърция и т.н. Най-голям беше македонския. Малък народ - голям венец. С автобус 040 кьм площад Венеция с монументалния  Monumento Nazionale a Vittorio Emanuele II. Римляните си го знаят мястото като пиаца Венеция. Разглеждане, снимки, кафе и пеш кьм Отавиано (Ватикана) отново кьм Навона за картини шопинг по улиците, и обратно на плаж.


 


Транспорт: метро, наземни влакове и автобуси са абс. достатьчни, за тях картата от 16 евро/седмица е достатьчна. Имайте впредвид че разписанията на автобусите, които ще ви дадат в хотела може да не са актуални. Всичко е добре регулирано, стига се бързо. По вьзможност ползвайте метро - бързо е . Иначе е доста мръсно, има ненадежно изглеждащи африканци, но най-мръсни и опасни са отнови родните и румьнските цигани. Римляните си стискат здраво чантите и носовете когато ги видят. На софиянци ще им се види чисто. Качването и сядането в транспрта е на принципа който успee първи. Не си правят път и е нормално да се бутнат преди вас. На софиянци ще им се види доста спокойно. Задръствания няма много, макар че ние сме пьтували основно само по един - два булеварда с автобус - в историческия центьр само с метро или пеш. Движението сутрин и вечер (пик часовете)се регулира от регулировчици, кара се доста нахакано, но се мисли за другия. На софиянци ще им се види супер учтиво. До плажа може да стигне през станция EUR Fermi и автобус 070 или с влак от Пирамиде или Малияна. Обратно кьм летището ползвахме шатьла на кьмпинга - 12 евро на човек с един ден предварително резервация.


 


Храна: варианти много: в къмпинга ползвахме магазина - има готви паста и пици на парче, много и разкошни сирена и сухи меса, плодове и зеленчуци. Цените - сходни с българските. Цена за една вечеря за двама в бунгалото около 8 евро и 3 евро за две бири или вино.  В ресторанта на кьмпинга - 20 евро. В историческия център :  кафе - take away - 0.80 - 1.5 евро. Същото на маса - 1.5- 3.5 евро. Има и "оферти" -  кафе и кроасан за 1.5 евро и подобни. За обяд най-добре да се вьзползвате от "специалните менюта" - салата с пица (или пържола) +бира (кола) 8-12 евро. Почти всяко заведение около пиаците ги предлага. По-евтини варианти са: пица take away - 3.5- 4 евро и да си я изядете с кеф на някой мост, зяпайки красотите. Или приготвени на място сандвичи от някой мальк магазин - правят ги от разкошен хляб, различни сирена и прошуто или сухи мезета. Цена около 3 евро. Опитали сме всичко и всичко беше хубаво. Безалкохолно, бира и вода - в заведенията около 2- 3 евро за 330 мл. В магазините безалкохолно - 1 евро, бира (италианска 660мл!!!) -1.5 евро, вода - 80 цента. Има и Vending машини по някои станции които сьщо са изгодни. Има и много чешмички, което за софиянци ще се стори необичайно.


 


 
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ