Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Отзиви » Турция » Истанбул » Град разположен на два континента

Уикенд в Истанбул

Юли 2010  Автор: dunedanetz

Здравейте! Тъкмо се върнахме с приятелката ми от уикенд екскурзия в Истанбул чрез КараджъТур. Впечатленията ми са положителни с някои забележки. Ще се опитам в следващите редове да ги обобщя. Първото, което мога да ви посъветвам е, ако нямате големи претенции, купете си най-евтината екскурзия - 155 лева, което е цена без включени екскурзии и включва нощувките в хотел 2 или 3 звезди със закуски и транспорта. Относно хотелите - няма никакво значение в какъв хотел ще ви настанят. По цял ден ще сте навън и просто не си заслужава за 6-7 часа сън да се плаща повече за по-луксозен хотел, който може да се окаже по-луксозен само на хартия. Нашия хотел се водеше 2 звезди, но си имаше всичко необходимо за да се наспиш добре. Относно платените екскурзии, които фирмата ще ви предложи - моя съвет е да ги сведете до максимум три - пешеходната разходка първия ден за да видите кое къде е и да се ориентирате в обстановката (цена 7 евро на човек), нощната екскурзия с автобус (12 евро на човек) и автобусната екскурзия на следващия ден до българската желязна църква, площад Таксим и ул. Истаклял (12 евро на човек). Всичко останало може да разгледате и видите сами, въоръжени с един хубав пътеводител и карта на града.


Най-важните исторически забележителности са на 5 минути пеша една от друга и са доста удобни за индивидуално разглеждане, без да пълните гушите на туроператорите. На 10 минути пеша от района на хотелите е Капалъ Чаршъ - Голямата чаршия. Мен лично не ме впечатли този закрит пазар - общо взето най-голямото Илиянци в света :) Като се изключат златарските ателиета, другото са дюкяни със всевъзможни дрехи със съмнителен произход. Разбира се, това е лично мнение и не ангажирам никого с него. На 3 спирки с трамвая от зоната с хотелите се намират Синята джамия, катедралата Св. София, египетския обелиск, змиевидната колона, водохранилището Йеребатан и двореца Топкапъ. Нарочно написах катедралата Св. София, понеже това, че турците са й добавили минарета отстрани не може да промени факта, че стотици години този храм е бил центъра на християнството. Била е катедралата с най-голям купол, до появата на Св. Петър във Ватикана. Джамиите, катедралите и дворците са много красиви и наистина си струва да се видят.


Дворецът Топкапъ е просто невероятен - ако иска човек да го разгледа обстойно трябва да прекара вътре поне няколко часа. Следващите дестинации са след като се премине моста Галата - най-лесно е да се хване отново трамвая и да се слезе на последната спирка - там е летния дворец Долма Бахче. Също изключително място за посещение. Точно до него е пристанището, от което задължително трябва да се качите на корабче за разходка по Босфора - струва само 12,5 лири, което е 12,50 лева (1 лира = 1 лев). Тук е мястото да предупредя, че туроператора също предлага разходка по Босфора, но на крайно неизгодната цена от порядъка на 20 евро (това, че корабчето е само за вашата група не оправдава почти тройно увеличената цена в сравнение с другото туристическо корабче, което тръгва на всеки половин час). След като разгледате Долма Бахче и се повозите с корабчето по Босфора с помощта на пътеводителя и картата се отправете към площад Таксим и пешеходната улица Истиклял и носталгичния (старовремски) трамвай.


Тази улица е нещо подобно на нашата Витошка или Пиротска, но е три пъти по-дълга и архитектурата на сградите е многообразна. На тази улица могат да се видят всякакви стилове - ориенталски, западни, източни, модерни и т.н. Много е интересна. След като я прекосите ще се озовете до кулата Галата. Също си струва да се види, като на хората, които не им се свидят 10 лири могат да се качат с асансьора до върха й и да направят снимки на цял Истанбул, понеже от кулата има изглед на 360 градуса. Общо взето това са най-важните исторически забележителности, които на всяка цена трябва да се видят.


Искам да предупредя, че Истанбул е доста скъп град. Порция дюнер с малко ориз и пържени картофи е 10-15 лири, бирата по заведенията е 5-6 лири, вечеря за двама на моста Галата (2 основни, 2 предястия и 2 бири) е около 100 лири, автентично турско кафе и чай 3-6 лири, а кутийка бира, купувана от дюкян е 2,65 лири. Жетон за градския транспорт - лира и половина. Много интересен факт, който все още не мога да проумея е тоталната липса на хранителни магазини. За трите дни, прекарани в Истанбул не видях нито едно магазинче или минимаркетче за хранителни стоки. Дето се вика едно кисело мляко или кашкавал нямаше откъде да се купи. Нарочно ли е, за да ходят туристите по ресторантите и кафенетата или поради друга причина не знам, но просто нямаше никакви хранителни магазинчета. С триста зора намерихме дюкянче, в което продаваха цигари, вода и бира кенчета и това си беше.


В заключение мога да кажа, че като исторически град с изключително културно и историческо наследство, в Истанбул наистина има какво да се види, да се впечатли човек и да си изкара приятно. От друга страна това е много скъп град, трябва да се внимава къде се сяда и какво се купува, а манталитета на хората, които ти бутат всякакви джунджурии в ръцете и постоянно те зарибяват със всякакви групости може леко да те изнерви.


 


 
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ