Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Отзиви » Египет » Хургада » Sunrase Mamluk

Египет - почивка, която бих повторил

Февруари 2011  Автор: Румен

От 8 до 15 януари 2011 год., съвсем малко преди събитията, бяхме в Египет по дестинацията 2 дни в Кайро (Horizon Piramids 4*) и 5 в Хургада (Su n rase Mamluk 5*). Мога съвсем откровено да кажа, че си струва да се ходи до там. Част от групата ни бе и три дни на круиз от Асуан до Луксор, което определено е по-добро като програма, и ако отивате в Египет идете на нея. И нещо, което бе от особено значение, че и двамата ни екскурзоводи – Махмуд и Ахмед, говореха български, защото се бяхме събрали голяма българска група.


Преди тръгването и ние първо се притеснявахме за времето, но се оказа, че в този период на годината е както при нашето ранно лято – денем беше около 20-26 градуса, а вечер около 14-20 и изисква по-топла горна дрешка. Струва си да се отиде именно през зимата, защото нямаш притеснения от жегата по време на екскурзиите, а екскурзиите са през деня и е доста топло. Плажът в Хургада бе много добър – чадъри и шезлонги, големи хавлиени кърпи  на хотела, които може да сменяш постоянно, мнооого дълъг кей в плиткото море, където с малко хляб се събират шарени рибки, чисто и озеленено като приказка.


Вторият въпрос е за хотелите. Първият е в Гиза (сега вече част от широко Кайро), на оживен булевард, но самият хотел е много чист, реновиран, има и Интернет. Искайте по-висок етаж. Другият хотел в Хургада бе просто идеален и всички бяхме на мнение, че ако се върнем отново, ще бъдем отново там. Каквото и правите изберете си добър хотел, това е основното за добра почивка. Там храната дори не можеше да се обходи, камо ли да се опита всичко, имаше барове на плажа и до басейните (бяха огромни, а единият бе с топла вода). Напитки и коктейли всякакви.


По отношение на екскурзиите – това което си струва:


-        ;    Пирамидите, то е като приказката за Рим и папата, тук е Кайро и пирамидите. Безсмислено е да влизате в тях, освен ако не сте любители на екстремни преживявания. Препоръчвам Ви задължително за релаксация от тежкия ден да завършите с вечеря на круизното корабче по Нил. Вечерята е на шведска маса и има много добра програма. По принцип забавните програми там включват две основни неща – дервиш и кючекчийка, с малко други танци, песни или факир. Корабчето, на което бяхме беше с две палуби с ресторанти и горна палуба за обзор.


-        ;    Другата екскурзия е до Луксор с храма на Хатшепсут, колосите на Мемнон, долината на царете и Карнак. Има какво да се види, особено с добър и желаещ да Ви запознае с всичко екскурзовод, какъвто за нас бе Ашраф.


-        ;    Групата, която бе на круиза до Асуан, ни разказа, че там също има изключително много впечатляващи обекти, а корабчето им също е било прекрасно.


За другите екскурзии: сафарито в пустинята си струва, ако желаете екзотично преживяване с каране на АВТ и бъги, нищо повече; от разходките в морето може би най-доброто е ходенето да Райския остров, защото има “гмуркане” около коралите; програмата “Хиляда и една нощ” си е чист кич, нищо общо с тази в Тунис.


За пазаруването : Ако ще ходите в Египет то задължително първата Ви работа е да се настроите още от кацането за този свят – там Ви дърпат постоянно да купите нещо, защото това им е живота. И са с големи семейства, което означава, че и полицаите са им роднини. Като отивате на екскурзии на пирамидите или Луксор си носете (или си купете предварително) “арафатка” – кърпа за глава. Сложете си я на врата и поне за това няма да Ви закачат. Носете си и друго в ръката – пирамидка, папирус и пр. – значи вече са Ви продали “колегите” им.


И в Кайро и най-вече в Хургада има магазини с фиксирани цени. Било на “Шератон стрийт”, било до хотела – примерно един магазин от МОЛ “Клеопатра”. В тези магазини може да се запознаете с цените, даже идете първо там. Това са сравнително най-ниските цени на стоките. Ако сте в магазин без цени продавачите никога няма да слезнат под фиксираните цени на някоя стока. В магазините на хотелите също продават добри неща, не ги подминавайте. Последното Ви пазарене ще е на летището – в Хургада то бе огромно и имаше всичко, някъде също бе с определени цени (в евро). А в Кайро имаше случаи, в които продаваха дори за левове. В Гиза на около 300 м към главната улица има магазин с име “Метро” – супермаркет, удобен и ефтин за храна за първата Ви вечер, даже имаше и български стоки, като вафли „Чудо” с български надпис (как хли го четат?). Има и достатъчно чейндж бюра с фиксиран за деня курс на валутата (засега).


На всяко едно място за посещение на екскурзиите има и сектор с магазини (пазар), дори в музея в Кайро. За тях ще Ви кажат и повторят, че там могат да Ви излъжат или да Ви продадат фалшиви стоки. Да, по принцип могат, ама по-вероятно е да си купите нещо хубаво на добра цена. Аз си взех голям скарабей и фигура на сокол (бог Хор) от алабастър и пирамидка от гипс за общо 11$ след Храма на Хатшепсут. В Долината на царете дори може да си купите от случаен търговец нещо напълно оригинално, защото там се копае все още и всяко намерено дребно нещо е “собственост” на копачите (няма опазване). Има дори в магазините, където Ви водят, ама няма да Ви насочат към тях – продава се повече лъскавото. За папирусите – останах с впечатление, че всички са оригинални, дори на тези в магазините с фиксирани цени имаше печат за оригинал. Обаче в магазините, в които ще Ви водят, някак си качеството на изработката е по-добро, щампата е друга. Носете си малко фенерче (за ключодържател), за да си светите като пазарувате алабастър-той е прозрачен и по това го познават.


За бакшишите : Това е нещо, което трябва веднага да възприемете. Отделете си по 5-10$ или евро на дребно на ден. Вижда Ви се много, ама си струва. Ще трябва да давате на тези дето Ви носят куфарите, на шофьорите, на сервитьорите, на бара, на момчето на хавлиите, в тоалетните на корабчето, и пр., дори на полицая, който ще Ви вземе апарата, за да Ви снима на пирамидите примерно, щото няма да Ви се размине. Не се скъпете към персонала. Съвсем друго ще е отношението към Вас и друга ще е почивката Ви. В Долината на царете си купете диплянка, 1$, пък после я хвърлете, децата-продавачи ще се радват. Може да давате и в тяхна египетска валута по равностойност, ама по се радват на другата.


Пазаруването и бакшишите са съвсем прозаични елементи от почивката, ама ако не се отнесете сериозно към тях може да си вгорчите живота.


Не забравяйте, че като кацнете на летището първата Ви работа е да отидете на клона (павилиона) на банката и да платите визата, която се взема и залепва на паспорта. Попълвате и кратка анкетка и с двете неща отивате на контрола. Чак след това ще се срещнете с Вашия екскурзовод и да си вземете багажа.


 
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ