Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Отзиви » Гърция » о-в Закинтос » Smaros apartments

Екзотика и недокосната природа съвсем близо до нас

Март 2011  Автор: Kostadyn

Всички сме виждали снимки на екзотични и красиви плажове. Всички сме мечтали, гледайки тези снимки. Повечето си оставаме само с мечтите.

Така си мислех и като видях снимката на Navagio, срещната случйно в нет-а.

Реших че е някъде далеч, на скъпо за посещение място.

За щастие си направих труда да се поровя и се оказа че мястото е остров Закинтос, Гърция.

Така набързо беше решено къде ще е следващото ни море.

По принцип предпочитаме пътуване с кола, заради голямата свобода.

Планирахме една седмица на Закинтос и една на Лефкада. И двата острова са Йонийски, другите два по-големи са Корфу и Кефалония.

Пътуването: с кола през Мелник (с нощувка ). После каране през Солун до Делфи. Там нощувахме, макар че нямаше нужда. Но искахме да разгледаме Делфи. Страхотна панорама и впечатляващ храмов комплекс, но това е друга тема.


На другия ден по пътя и на ферибота от Килини. Ферибота пътува доста и не е никак евтин  -70 евро за кола и 4 човека в едната посока.


Вилата: намерихме я в сайта на острова zanteweb.gr. Приятен и подробен сайт. Избрахме селото Василики, заради описанието че е спокойно и на практика е вилна зона. Най-близо е до националния морски парк. Голям късмет с тази вила - беше сред маслинова горичка, постороена в италиански стил с хамаци, барбекю, двор с лимони, смокини и палми. Собственика - любезен и отзивичив (направи ни резервациите за ферибота)


Остров Закинтос: най-южния Йонийски остров. Доста голям и с древна история. Дъгло време е бил венециански, което си личи и по архитектурата на главния град (също Закинтос) и по хората.

От туристическа гледна точка острова предлага всичко - от големи курорти пълни с дискотеки и колежани  в Лаганас през спокойни малки селца по брега до абсолютно дивото западно крайбрежие с красиви стръмни брегове и малки закътани плажове.

Плажовете - всеки ден сме били на различен, но следобедите повтаряхме основно на Геракас - плажа на костенурките карета- карета. Плажа е красив, забранено е всякаква шумна веселба и затова е перфектния за нас. Мястото е известно с това че там гнездят тези огромни костенурки и затова има охрана от природозашитници и стриктни правила за плажуване. Подобен плаж е Дафни, но е достъпен по толкова прашен и изровен път че го посетихме само веднъж.

Другите плажове около Василики са Порото Рома (на 50 метра от вилата), порто Зоро, Банана Бийч и свети Николай. Не са лоши, но Геракас си остана любимото ни за плажуване място.

Шумните плажове с атракции като сърф, моторници и т.н. са в Лаганас, но там е пълно с пияна младеж и го игнорирахме като възможност.

Северно от г Закинтос има още няколко палжа от които посетихме Хигия - закътано плажче красиво и съчетало минерална вода от скалите с морска.

И разбира се Наваджио, плажа който ни доведе тук! Той е достъпен само по море, така че до там с е ходи по три начина - със собствена лодка, с корабче  от Порто Вроми  и с обиколна екскурзия на по-голям кораб. Избрахме третия вариант. Струва около 18 евро и идеална възможност да се обиколи и разгледа целия остров. Няма да описвам всички красоти, пише ги във всеки оналйн пътеводител, амо да ви кажа че наистина е красиво и си струва всяка секунда.

Върховия момент е разбира се 2 часа плаж на мечтания Наваджо пред най-синьото море което някога сте виждали. Има още няколко спирки за гмуркане около Сините пещери.

За да се направите ваша панорамна снимка  на Навджио е необходимо в друг ден да обиколите целия остров с кола и да снимате от малка самотна площадка, висяща на стотици метри над красивата гледка.

Разходката обаче си струва и заради разглеждането на вътрешността на острова с малките древни селца и евтини таверни.

Има много за разглеждане - крепостта над града, палнината от западната страна ....

И всичко съчетано с красиво синьо море и екзотични плажове.


Цените :  нощувки от 50-60 евро на апартамент за 4-ма. Храната - 5-6 евро за порция мусака или пържола, супермаркетите са в града и са на нормални цени.

Колата е задължителна иначе нищо няма да може да се види. Масово западняците наемат АТВ или мотори.ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ